Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čína využíva pandémiu na obmedzenie slobody tlače, tvrdí zoskupenie novinárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína využíva koronavírusovú pandémiu a súvisiace protiepidemické opatrenia na obmedzovanie slobody novinárov, vyhlásil vo svojej výročnej správe Klub zahraničných dopisovateľov v Číne (FCCC) so sídlom v Pekingu. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

"Čínsky propagandistický stroj sa snažil získať kontrolu nad naratívom okolo tejto zdravotníckej katastrofy, a preto často bránil v práci zahraničným novinárom, ktorí sa pokúšali o pandémii informovať," píše sa v správe FCCC. "Čína využila pandémiu ako ďalší spôsob kontroly novinárov," pokračuje správa. Podľa FCCC boli viacerí spravodajcovia "nútení ukončiť služobné cesty, keď im bolo povedané, že musia odísť, lebo inak budú umiestnení do karantény."

Približne 42 percent opýtaných novinárov uviedlo, že boli pre zdravotné a bezpečnostné dôvody nútení opustiť priestor alebo im bol zakázaný vstup, aj keď svojou prítomnosťou nikoho neohrozovali. FCCC ďalej uvádza, že novinári museli dodržiavať opatrenia, ktoré sa na iných ľudí nevzťahovali, a že zavedenie covidových kontrolných stanovísk a aplikácii na sledovanie kontaktov poskytlo čínskym úradom ďalšie spôsoby na zhromažďovanie údajov a sledovanie zahraničných novinárov a ich zdrojov.

Čínske úrady údajne vypočúvali a zastrašovali zdravotnícky personál v stredočínskom meste Wu-chan, pôvodnom epicentre pandémie, pokračuje správa. Čínske ministerstvo zahraničných vlani v septembri informovalo americké veľvyslanectvo v Pekingu o tom, že odmietne obnoviť novinárske akreditácie viacerým reportérom a neschváli žiadosti o udelenie víz pre tých novinárov, ktorí boli už v roku 2020 vyhostení. Podľa Pekingu bol tento krok odpoveďou na opatrenie vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý obmedzil vízové povolenia pre čínskych novinárov v USA na maximálnu dobu 90 dní.

Viac o téme: NovináriPandémiaSloboda tlačeČína koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu