Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Česku začali platiť prísnejšie opatrenia: Pribudlo viac ako 4-tisíc infikovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku pribudlo v nedeľu 4557 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o približne 500 viac ako pred týždňom, informoval v pondelok ráno spravodajský server iDNES.cz. Reprodukčné číslo koronavírusu v ČR podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva mierne kleslo z hodnoty presahujúcej 1,2 na 1,15.

Počet aktívnych prípadov nákazy dosahuje aktuálne 148.960. Hospitalizovaných s covidom je v Česku 7049 ľudí, z nich 1507 má ťažký priebeh ochorenia, čo je o 200 viac ako pred týždňom. Index rizika českého protiepidemického systému (PES), od ktorého závisí zmena opatrení, momentálne predstavuje 79. V posledných dňoch stagnuje na hodnotách 78 až 80 bodov. Index sa tak stále drží na piatom, najvyššom stupni pohotovosti.

Od pondelka pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu platia v Česku prísnejšie opatrenia. Česká vláda o nich rozhodla v piatok. Výrazne sa obmedzí pohyb, zatvoria sa školy a škôlky. Ubudlo tiež výnimiek pre obchody a služby. Sprísnili sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Opatrenia majú platiť tri týždne, teda do 21. marca.

Od začiatku pandémie, ktorá v Česku začala presne pred rokom, potvrdili 1.240.051 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, z infekcie sa dosiaľ vyliečilo 1.070.622 ľudí. Krajina eviduje k pondelňajšiemu ránu 20.469 úmrtí osôb pozitívne testovaných na COVID-19. V nedeľu sa tento počet zvýšil o 73 úmrtí.

Mesiac február, počas ktorého v krajine zaznamenali v súvislosti s koronavírusom takmer 3800 úmrtí, bol z tohto hľadiska po januári a novembri tretím najhorším mesiacom od začiatku pandémie, pripomína iDNES.

Viac o téme: OpatreniaČeskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu