Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Netanjahu z útoku na nákladnú loď obvinil Irán a sľúbil odvetné útoky

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil v pondelok Irán z minulotýždňového útoku na nákladnú loď v Ománskom prielive, pričom dodal, že židovský štát podnikne proti islamskej republike odvetné útoky. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je jasné, že to vykonal Irán," povedal Netanjahu pre verejnoprávnú televíznu a rozhlasovú stanicu KAN (Taagid ha-šidur ha-Jisraeli). Predseda vlády mal na mysli štvrtkový výbuch, ktorý zasiahol izraelskú nákladnú loď. Incident si nevyžiadal nijaké obete na životoch.

"Irán je najväčším nepriateľom Izraela, som odhodlaný ho zablokovať - útočíme naň naprieč (celým) regiónom," dodal. Netanjahuovo vyjadrenie prichádza deň po tom, ako Sýria obvinila židovský štát z raketových útokov na svojom území. Izrael sa k tomuto útoku nevyjadril, avšak na ciele v Sýrii, ktorými sú často proiránske milície, útočí pravidelne.

Irán obvinenia odmieta

Irán odmietol v pondelok obvinenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, podľa ktorého islamská republika podnikla minulý týždeň v Ománskom prielive útok na izraelskú nákladnú loď. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Netanjahu podľa hovorcu rezortu diplomacie Saída Chátibzádeho "trpí posadnutosťou Iránom". Predsedu izraelskej vlády obvinil hovorca zo zámerného šírenia strachu. Chátibzáde navyše obvinil Izrael, že v regióne vykonáva "podozrivú činnosť" zameranú na podkopávanie jadrovej dohody z roku 2015, za čo sľúbil židovskému štátu odvetné kroky.

"Izrael veľmi dobre vie, že naše odveta v oblasti národnej bezpečnosti je vždy prudká a presná," dodal Chátibzáde. "Je jasné, že to vykonal Irán," povedal predtým Netanjahu pre verejnoprávnu televíznu a rozhlasovú stanicu KAN (Taagid ha-šidur ha-Jisraeli). Svoje tvrdenia však, ako pripomína AP, nepodložil dôkazmi. "Irán je najväčším nepriateľom Izraela, som odhodlaný ho zablokovať - útočíme naň naprieč (celým) regiónom," dodal predseda izraelskej vlády na vlnách telerozhlasu KAN.

Viac o téme: Nákladná loďIránBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu