Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Stoltenberg na summite EÚ: Pandémia sa nesmie zmeniť na bezpečnostnú krízu

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

BRUSEL - Hlavnou úlohou pre Severoatlantickú alianciu je, aby sa pandémia ochorenia COVID-19 nepremenila na bezpečnostnú krízu. Uviedol to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rámci svojho vystúpenia na videosummite EÚ.

Druhý deň rokovaní šéfov štátov a vlád EÚ, ktoré prebiehajú formou videokonferencie, je zameraný na otázky obrany a bezpečnosti. Aj preto bol na úvod debát pozvaný aj šéf Aliancie. Stoltenberg pred stretnutím s lídrami 27-člennej Únie ocenil, že úsilie eurobloku ide "ruka v ruke" s vojenským úsilím naprieč celým kontinentom, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Počas pandémie bolo pre NATO hlavnou úlohou zabezpečiť, aby sa zdravotná kríza nepremenila na bezpečnostnú krízu," uviedol šéf Aliancie počas tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Stoltenberg v tejto súvislosti pripomenul, že hrozby, ktorým EÚ aj NATO čelili pred pandémiou, stále existujú: agresívne akcie Ruska, brutálnejšie formy terorizmu, sofistikované kybernetické útoky, rozmach Číny a bezpečnostné dôsledky klimatických zmien. Michelov prejav bol v rovnakom duchu. S odkazom na čoraz užšiu spoluprácu medzi EÚ a NATO uviedol, že "silné partnerstvo si vyžaduje silných partnerov".

Členské krajiny EÚ sa v posledných rokoch snažia užšie koordinovať otázky obrany a bezpečnosti, napríklad plánmi na spoločné financovanie rozvojových projektov v oblasti obrany. Hlavným cieľom je väčšia strategická autonómia Európy, ktorá umožní Európskej únii premietnuť svoje záujmy a hodnoty na dianie vo svete, lebo sa zdá, že Spojené štáty zo svojich pozícií ustupujú, kým Čína a Rusko sú čoraz asertívnejšie.

Podľa dokumentov zverejnených Európskou radou lídri EÚ majú na programe diskusie o európskej bezpečnostnej a obrannej politike, ktoré sa týkajú otázok, ako zvýšiť odolnosť voči kybernetickým útokom a hybridným hrozbám, ale aj vzťahov s krajinami južného susedstva.

Viac o téme: SummitJens StoltenbergEurópska úniaKoronavírusBezpečnostná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu