Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister obrany v Izraeli vyzýva na zastavenie rozdávania prebytočných vakcín

Benny Ganc
Benny Ganc (Zdroj: SITA/Heidi Levine/Pool via AP)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Benny Ganc vyzval vo štvrtok na okamžité zastavenie posielania prebytočných dávok vakcín proti novému koronavírusu spriateleným krajinám. Zároveň obvinil premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý s tým súhlasil, z netransparentného konania. Informovala o tom agentúra AP.

V liste premiérovi Ganc uviedol, že rozhodnutie podeliť sa o vakcíny bolo prijaté bez "diskusií na príslušných miestach". Spochybnil tiež Netanjahuove tvrdenia, že Izrael má dostatok nadbytočných vakcín na rozdávanie. "Toto je významné diplomatické a bezpečnostné rozhodnutie, ktoré je potrebné schváliť v súlade s postupmi ustanovenými zákonom," napísal Ganc. Ďalej žiada, aby sa touto záležitosťou zaoberala bezpečnostná rada štátu. Netanjahuov úrad na Gancove výzvy podľa AP bezprostredne neodpovedal.

V stredu Netanjahu oznámil, že sa osobne rozhodol poslať prebytočné vakcíny niekoľkým krajinám, s ktorými židovský štát udržuje dobré diplomatické vzťahy. Konkrétne ich síce nemenoval, no zo zoznamu získaného izraelskou televíznou stanicou vyplýva, že niekoľko z nich podporuje pozíciu Izraela vo vzťahu k mestu Jeruzalem, ktoré považuje za svoju nedeliteľnú metropolu. Štatút Jeruzalema je jedným z hlavných bodov nezhôd v izraelsko-palestínskom konflikte, keďže Palestínčania požadujú, aby východný Jeruzalem bol hlavným mestom ich budúceho štátu.

Viaceré svetové médiá informovali, že medzi krajinami, ktoré dostanú očkovaciu látku z Izraela, sú Maďarsko, africké krajiny, Taliansko, Česko, Honduras či Guatemala. Netanjahu ako líder strany Likud a minister obrany Benjamin Ganc, šéf strany Kachol lavan (Modrobiela), sú politickými rivalmi, ktorí sa vzájomne obviňujú z rozpadu svojej vlády národnej jednoty. Izraelský parlament sa totiž automaticky rozpustil vlani 23. decembra po tom, ako vládnuca koalícia nedosiahla dohodu o štátnom rozpočte. V Izraeli sa tak v marci 2021 uskutočnia už štvrté parlamentné voľby za dva roky. Ganc koncom decembra uviedol, že vytvorí alianciu, ktorá porazí Netanjahua.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaRozdávanieIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu