Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Izrael schválil zákaz nočného vychádzania: Maďarsku daruje 5-tisíc dávok vakcíny

(Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Izraelská vláda schválila zákaz nočného vychádzania od štvrtka do nedele, aby zabránila šíreniu koronavírusu počas židovského sviatku Purim. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Úrad premiéra a ministerstvo zdravotníctva v utorok v oznámení uviedli, že zákaz nočného vychádzania od 20.30 h do 05.00 h začne platiť od štvrtka večera.

Židovský sviatok Purim sa tradične oslavuje verejnými slávnosťami a zhromaždeniami a začína sa vo štvrtok pri západe slnka. Oznámený sviatočný lockdown však zakazuje všetky stretnutia vo vnútri viac ako desiatich ľudí, koncerty, sprievody alebo večierky typické pri tomto sviatku radosti.

Izrael minulý týždeň znovu otvoril ekonomiku po takmer dvoch mesiacoch lockdownu, už tretieho od začiatku pandémie, keďže nové prípady ochorenia začali plynulo klesať. V posledných dňoch však krajina zaznamenáva mierny nárast nových infekcií, čo donútilo vládu k zavedeniu spomínaného nového lockdownu.

Izrael patrí k štátom s najväčšou mierou zaočkovaných na počet obyvateľov, pričom aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo už vyše 4,5 milióna tamojších občanov. Ministerstvo zdravotníctva hlásilo celkovo vyše 759.000 prípadov nákazy a najmenej 5634 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Maďarsku daruje 5-tisíc dávok vakcíny

Izrael v rámci diplomatického gesta rozdelí krajinám žiadajúcim o pomoc celkom 100.000 dávok očkovacej látky Moderna, uviedla v stredu agentúra MTI s odvolaním sa na spravodajský portál Ynet. Podľa MTI na zozname figuruje aj Maďarsko. Ďalšími krajinami, ktoré dostanú očkovaciu látku z Izraela, sú africké krajiny, Taliansko, Česko, Honduras a Guatemala.

Doterajšou bilanciou pandémie nového koronavírusu v Maďarsku je 410.129 infikovaných a 14.552 obetí covidu. Obvodní lekári začali v stredu očkovať vakcínou čínskej spoločnosti Sinopharm. Dosiaľ zaočkovali v Maďarsku 471.004 ľudí, z ktorých 208.846 dostalo už aj druhú dávku očkovacej látky.

Viac o téme: ZákazSviatokKoronavírusNočné vychádzanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu