Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarský parlament schválil predĺženie mimoriadneho stavu

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili v pondelok vládny návrh na predĺženie stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie o ďalších 90 dní, aby boli aj naďalej platné nariadenia vlády týkajúce sa ochrany pred ďalším šírením koronavírusu. Informovala o tom agentúra MTI.

Za návrh predložený ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou hlasovalo 133 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP. Proti bolo 55 zákonodarcov a jeden sa zdržal hlasovania. Opoziční poslanci odmietli návrh s odôvodnením, že vláda premiéra Viktora Orbána v uplynulých 90 dňoch trvania mimoriadneho stavu zneužívala svoju moc. Okrem iného kritizovali aj skutočnosť, že kabinet nenariadil masové bezplatné testovanie a že zamestnanci, ktorí sú nútení zostať doma pre nákazu koronavírusom, nemajú zaistenú náhradu mzdy v plnej výške.

Celkový počet infikovaných v Maďarsku do pondelka stúpol na 405.646 a úmrtí na 14.347. Aktuálne je nakazených 82.649 a z ochorenia spôsobovaného koronavírusom sa zotavilo 308.650 osôb. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali dosiaľ 453.457 ľudí, z ktorých 201.005 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

Čiastočne otvoria budapeštianske kúpele

Liečebné jednotky budapeštianskych kúpeľov sa otvoria 16. marca, informoval v pondelok spravodajský server Telex.hu, podľa ktorého sa vyše 200 zamestnancov kúpeľov dalo koncom minulého týždňa zaočkovať proti novému druhu koronavírusu. Títo zamestnanci sa považujú za pracovníkov zdravotníctva, preto mohli byť prednostne zaočkovaní, uviedol ďalej server. Kúpele boli zatvorené od vlaňajšieho 11. novembra, keď vláda sprísnila protiepidemiologické opatrenia.

Pri opätovnom otvorení budú nasledovať rakúsky príklad a testovať všetkých klientov, ktorí sa budú musieť na procedúry vopred nahlasovať, informovala Ildikó Szűtsová, generálna riaditeľka spoločnosti Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., ktorá kúpele prevádzkuje. Priestory kúpeľov budú podľa nej zároveň priebežne dezinfikovať.

Viac o téme: SchváleniePredĺženieMimoriadny stavMaďarskoKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu