Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Český Ústavný súd zrušil časť obmedzení pre maloobchod: V praxi sa nič nemení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Český ústavný súd zrušil v pondelok časť obmedzení pre maloobchod zavedených v súvislosti so šírením koronavírusu. Súdu prekážalo, že vládne opatrenia neboli rovnaké pre všetky druhy podnikania a neboli dostatočne zdôvodnené, informovali spravodajské servery iDNES.cz a Novinky.cz.

Rozhodnutie ústavného súdu, vydané na podnet skupiny senátorov, však súčasné opatrenia nijako neovplyvňuje a v praxi sa pre obchody a služby nateraz nič nemení. Týkalo sa totiž len konkrétneho uznesenia vlády z 28. januára, ktoré už medzičasom, nie je v platnosti.

Sudcovia namietali najmä voči tomu, že vláda nedokázala vysvetliť, prečo svojimi opatreniami obmedzila podnikanie značnej časti maloobchodných prevádzok, zatiaľ čo ďalšia časť tohto odvetvia mohla ďalej fungovať na základe výnimiek. Súdu prekážal napríklad výber predajní, ktoré zostali otvorené a ktoré museli byť naopak zatvorené. Kým železiarstva či kvetinárstva zostávali otvorené, nákup detskej obuvi alebo zimného oblečenia nebol v špecializovaných kamenných predajniach možný.

Návrh na zrušenie spomínaných opatrení predložila na Ústavný súd vlani v novembri časť senátorov. Týkal sa konkrétnych reštrikcií, ktoré už síce nie sú v platnosti, ale nahradili ich nové s podobným obsahom. Senátori neskôr svoj pôvodný návrh na zrušenie zákazu maloobchodu doplnili, takže súd mohol zrušiť aj súvisiace uznesenie vlády z januára tohto roku. Samotný ústavný súd považuje závery obsiahnuté v odôvodnení svojho nálezu za veľmi zásadné, pretože predstavujú akési "memento" pre prípadné ďalšie reštriktívne opatrenia vlády, uvádza iDNES.

Viac o téme: ČeskoZrušenieObmedzeniaMaloobchodÚstavný súdKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu