Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Bielorusku odsúdili troch demonštrantov za hádzanie zápalných bômb počas protestov

Protesty v Bielorusku
Protesty v Bielorusku (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - V Bielorusku odsúdili dvoch mužov a jedného mladistvého na dlhoročné tresty odňatia slobody za hádzanie molotovových kokteilov počas vlaňajších protivládnych protestov. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Viasna.

Trojica bola obvinená z výroby zápalných bômb a ich hádzania na vojakov počas protestov z 10. augusta 2020, ktoré sa konali deň po sporných prezidentských voľbách. Dvojici mužov vo veku 26 a 29 rokov súd udelil tresty odňatia slobody v dĺžke sedem, respektíve osem rokov. Tretí obvinený, 17-ročný mladík, bol odsúdený na šesť rokov v trestaneckej kolónii. Dvadsaťšesťročný muž sa podľa DPA čiastočne k obvineniam priznal. Zvyšní dvaja akúkoľvek vinu popreli.

Masové protesty v Bielorusku prepukli po prezidentských voľbách z 9. augusta minulého roka, za ktorých víťaza sa so ziskom viac ako 80 percent vyhlásil dlhoročný autoritatívny líder Alexandr Lukašenko. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli voľby sfalšované.

Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. Bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich. Celkovo bolo zadržaných už okolo 30.000 ľudí, hoci časť z nich medzičasom prepustili.

Viac o téme: VäzenieOdsúdenieDemonštrantiZápalné bombyBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu