Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odporcovia režimu v Bielorusku slávili Deň hrdinov zmien: Minister zahraničia nešetril kritikou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Na výzvu bývalej kandidátky prezidentských volieb Sviatlany Cichanovskej si prívrženci opozície v Bielorusku v utorok pripomenuli "deň hrdinov zmien". Pri tejto príležitosti sa v uliciach Minska objavili veľké plagáty s menami a fotografiami viac ako 250 ľudí považovaných za politických väzňov, ktorým hrozia dlhoročné tresty väzenia, informoval spravodajský portál TUT.by.

Podobná koláž s fotografiami a informáciami o politických väzňoch v Bielorusku bola nainštalovaná aj na jednej z ulíc v Berlíne. Akcie na podporu odporcov súčasného režimu v Bielorusku sa konali aj v Moskve či Petrohrade. Oficiálne sa 23. február v Bielorusku, ako aj v Rusku, Tadžikistane či Kirgizsku, slávi ako Deň obrancov vlasti.

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej medzičasom vo svojom vystúpení na 46. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva vyhlásil, že medzinárodné inštitúcie nemajú dôvod na to, aby sa Bielorusku venovala výlučná pozornosť v oblasti ľudských práv. Uviedol tiež, že bieloruské mestá sú jednými z najbezpečnejších miest na svete.

Dodal, že "všetkým občanom našej krajiny sú poskytované pracovné príležitosti, právo na dôchodok, bezplatné vzdelanie a jeden z najdostupnejších a najefektívnejších systémov bezplatného zdravotníctva na svete".

Minister zahraničných vecí poznamenal, že ľudské práva sa dnes stali pre "takzvané vyspelé demokracie" zámienkou na obviňovanie tých štátov, ktoré si plnia svoje povinnosti v oblasti ľudských práv, pričom "sa prísne držia medzinárodných zmlúv, a nie ich tendenčného výkladu". Podľa Makeja sa "vyspelé demokracie" snažia politicky zdiskreditovať a eliminovať vedenia tých štátov, ktoré nezapadajú "do západného vnímania sveta".

Viac o téme: BieloruskoMinskDeň hrdinov zmien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu