Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Pápež ocenil zdravotníkov na prvé výročie začiatku pandémie v Taliansku

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini, file)

RÍM - Pápež František a taliansky prezident Sergio Mattarella v sobotu vyjadrili svoje uznanie lekárom, zdravotným sestrám a ďalším zdravotníckym pracovníkom, ktorí sa starajú o pacientov s ochorením COVID-19.

Urobili tak rok po tom, ako v Taliansku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Odvtedy už v krajine zaznamenali viac ako 2.780.000 nakazených a 95.000 úmrtí. Počet obetí epidémie v Taliansku je po Británii druhý najvyšší v Európe. V sobotu 20. februára si v Taliansku prvýkrát pripomínajú novozavedený Národný deň pracovníkov zdravotníctva.

Pápež pri tejto príležitosti osobitne ocenil "ušľachtilé, ba až heroické nasadenie" tých zdravotníkov, ktorí sa s nasadením vlastného života starajú o chorých s koronavírusom. Ochoreniu COVID-19 v Taliansku podľahlo už minimálne 326 lekárov a 81 zdravotných sestier. Pamiatku zosnulých zdravotníkov si uctil aj prezident Sergio Mattarella.

Podľa jeho slov zdravotníci prispeli k tomu, že epidémia koronavírusu v krajine neprerástla do "nezvratnej katastrofy". Napriek všetkým nedostatkom sa podľa neho talianske zdravotníctvo v boji proti koronavírusu osvedčilo. Prvý prípad nákazy koronavírusom v Taliansku potvrdili 20. februára 2020 vo večerných hodinách v nemocnici v Codogne na severe krajiny. Išlo o 38-ročného Taliana, ktorý nemal nijaké väzby na Čínu, odkiaľ sa vírus začal šíriť.

Viac o téme: PápežPandémiaTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu