Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Škandál! Šéf rezortu zdravotníctva ponúkal očkovanie známym priamo na ministerstve

Ginés González García Zobraziť galériu (2)
Ginés González García (Zdroj: YouTube/C5N)

BUENOS AIRES - Argentínsky minister zdravotníctva Ginés González García ponúkal známym prednostnú vakcináciu proti covidu-19 na ministerstve, aby sa nemuseli objednávať do nemocnice. Na popud prezidenta preto v piatok rezignoval, uviedla agentúra Reuters.

KORONAVÍRUS Veľká dilema v Nemecku: Môže mať vodič na tvári okrem rúška aj TOTO? Hrozí pokuta!

Neoprávnené očkovanie v budove ministerstva vyšlo najavo po tom, čo sa o ňom v rozhlase rozhovoril 71-ročný novinár a priateľ teraz už bývalého ministra Horacio Verbitsky. Ten uviedol, že ho González García pozval na ministerstvo na očkovanie po telefóne. Jeho priznanie prišlo v rovnaký deň, keď úrady v Buenos Aires spustili stránku, kam sa majú začať hlásiť osoby staršie 80 rokov, aby sa od pondelka mohli nechať zaočkovať. Dopyt bol podľa agentúry AFP tak silný, že takmer všetky termíny boli hneď obsadené.

Šéf rozhlasovej stanice priznanie Verbitského, ktorý predtým informoval o sérii korupčných škandálov za vlády prezidenta Carlosa Menema, odsúdil a oznámil, že ho prestane do vysielania pozývať. Na Twitteri potom uviedol, že je "nemorálne, keď sú za situácie, kedy je 50 000 mŕtvych, očkovaní VIP". Škandál vyvolal odpor na sociálnych sieťach, kde sa začal objavovať hashtag #vacunasvip (vakcínyVIP - pozn.).

Ginés González García je sám lekár a funkciu ministra zdravotníctva vykonával už druhýkrát. Na svoju obranu v piatok na twitteri oznámil, že k situácii došlo kvôli "nechcenému zmätku" v jeho kancelárii v čase, keď bol mimo hlavného mesta.

Zhruba 45-miliónová Argentína prekročila hranicu 50 000 úmrtí po ochorení covidom-19 už 13. februára. Podľa ministerstva zdravotníctva od začiatku pandémie ochoreli viac ako dva milióny ľudí. V Argentíne sa očkuje predovšetkým vakcínou Sputnik V. Podobný škandál otriasol politickou scénou v Peru. V tejto krajine sa podľa AFP nechalo ešte pred oficiálnym začatím vakcinácie diskrétne zaočkovať 487 osôb vrátane bývalého prezidenta, dvoch ministrov, úradníkov, akademikov, podnikateľov a apoštolského nuncia.

Viac o téme: OčkovanieMinisterstvo zdravotníctvaPrednosťArgentínaKoronavírusZnámiGinés González García
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu