Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ekvádorská Národná volebná rada pozastavila čiastočné prepočítanie hlasov

Ekvádorský prezident Lenín Moreno
Ekvádorský prezident Lenín Moreno (Zdroj: Getty Images)

QUITO - Ekvádorská Národná volebná rada (CNE) pozastavila v stredu čiastočné prepočítanie hlasov odovzdaných voličmi v prvom kole prezidentských volieb zo 7. februára. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Príslušná žiadosť domorodého prezidentského kandidáta Yaku Péreza totiž v päťčlennej rade nezískala potrebné tri hlasy. Za hlasovali dvaja jej členovia, jeden bol proti, jeden sa zdržal a zvyšný sa na hlasovaní nezúčastnil. Pérez, 51-ročný právnik špecializujúci sa na legislatívu súvisiacu so životným prostredím, podal žiadosť o prepočítanie približne šesť miliónov hlasov odovzdaných v 17 z 24 provincii. Zdôvodnil ju veľmi tesným výsledkom prvého kola prezidentských volieb, podľa ktorého získal 19,38 percenta hlasov, čo je len o 33.000 menej ako dostal pravicový exbankár Guillermo Lasso, ktorý skončil druhý a taktiež požiadal o prepočítanie.

Prvé kolo volieb vyhral zo ziskom 32,7 percenta mladý ľavicový ekonóm Andrés Arauz. Pérez sa však nevzdáva a naďalej tvrdí, že došlo k volebným podvodom. "Neporazia nás, nezničia nás, odpor pokračuje," uviedol v reakcii na rozhodnutie CNE. Domorodé skupiny, ktoré Péreza podporujú, v tejto súvislosti vyzvali v stredu na demonštrácie a pochod do ekvádorskej metropole Quito. Organizácia amerických štátov (OAS) vyzvala CNE, aby zabezpečila konanie rozhodujúceho kola volieb podľa pôvodného plánu, teda dňa 11. apríla.

Viac o téme: Prezidentské voľbyEkvádorNárodná volebná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu