Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Kazachstan je prvou krajinou okrem Ruska, kde sa bude vyrábať vakcína Sputnik V

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fateh Guidoum)

NUR-SULTAN - Kazachstan sa stane prvou krajinou mimo Ruska, ktorá bude vyrábať vakcínu Sputnik V proti novému koronavírusu. Povolenie na výrobu tejto ruskej očkovacej látky dostala od kazašského ministerstva zdravotníctva domáca farmaceutická spoločnosť Karaganda Pharmaceutical Complex (KPC), informuje v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na jej oznámenie na sieti Telegram.

Hovorca Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý vývoj vakcíny Sputnik V spolufinancuje a predáva ju do zahraničia, pre AFP povedal, že Kazachstan bude prvou krajinou, kde sa začne s tzv. lokálnou výrobou vakcíny Sputnik V. Nasledovať by ho čoskoro mali Brazília, India či Južná Kórea.

Kazachstan s 19 miliónmi obyvateľov spustil očkovaciu kampaň 1. februára po tom, ako dostal z Ruska 22.000 dávok vakcín. Ako prví dostali vakcínu Sputnik V kazašskí zdravotníci. Spoločnosť KPC pôsobiaca v Karagandskej oblasti uviedla, že do konca februára plánuje vyrobiť 90.000 dávok vakcíny Sputnik V.

Kazašská vláda chce do konca roka zaočkovať šesť miliónov občanov, a to nielen vakcínou Sputnik V, ale aj svojou vlastnou vakcínou s názvom QazCovid-in, ktorú by chcela nasadiť už v marci. V Kazachstane dosiaľ zaznamenali 203.259 prípadov nákazy koronavírusom a 2540 súvisiacich úmrtí.

Viac o téme: PandémiaRuskoKazachstanKoronavírusNur-SultanSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu