Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Čínska polícia zatkla vedúceho podvodu s falošnými vakcínami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

PEKING - Čínska polícia v utorok zadržala vedúceho multimiliónového podvodu, v rámci ktorého predával zmesi soľného roztoku a minerálnej vody ako vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom britská stanica BBC.

Zatknutý muž, známy len pod menom Kong, je jednou zo 70 osôb, ktoré v Číne zadržali v rámci viac ako 20 prípadov obchodovania s falošnými vakcínami, približuje BBC. Spolu so svojím tímom vyrobil viac ako 58.000 kusov injekčných striekačiek naplnených týmto roztokom. S falošnými vakcínami obchodovali od augusta minulého roka. Z uznesenia súdu vyplýva, na podvodoch vyťažili približne 2,3 milióna eur.

Viacero dávok tejto falošnej očkovacej látky sa im podarilo prepašovať za hranice, nateraz však nie je jasné, o ktoré krajiny ide. BBC píše, že 600 striekačiek zaslali vlani v novembri do Hongkongu, odkiaľ boli rozposlané do zahraničia. Zákazníkom pritom podvodníci tvrdili, že vakcíny pochádzajú od skutočných firiem, ktoré očkovacie látky proti covidu vyrábajú, avšak im sa k nim podarilo dostať rýchlejšie prostredníctvom kontaktov vo vnútri týchto spoločností. Čínska generálna prokuratúra v tejto súvislosti apeluje na regionálne úrady, aby spolupracovali s tamojšou políciou v snahe zabrániť podvodným obchodom s falošnými vakcínami.

Viac o téme: PodvodVakcínyKoronavírusČínska polícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu