Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lepšie vzťahy s USA musí sprevádzať sloboda, napísali Kubánci v otvorenom liste

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

HAVANA - Ukončenie "politického utláčania" na Kube by malo byť nevyhnutnou podmienkou pre akékoľvek rozhovory o normalizovaní vzťahov s Washingtonom v ére po Donaldovi Trumpovi. V pondelok v liste to uviedla skupina aktivistov z komunistickej krajiny. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AFP.

Otvorený list poslali autori vládam vo Washingtone aj Havane. Napísali v ňom, že si želajú, aby Kuba zlepšila vzťahy so zvyškom sveta, "ale najprv a predovšetkým so svojím vlastným ľudom". "Nech sa Kuba začlení do sveta ako skutočne nezávislá a demokratická krajina, ktorá si ctí ľudské práva... Všetky rokovania sa musia sústreďovať na tento cieľ," uvádza sa v liste podpísanom 331 kubánskymi občanmi a emigrantmi.

Trump počas svojho pôsobenia v prezidentskom úrade sprísnil sankcie proti Kube, ktoré platili už od roku 1961, a zvrátil mnoho krokov svojho predchodcu Baracka Obamu, ktoré mali zmierniť napätie s ostrovnou krajinou. Nový prezident USA Joe Biden prisľúbil, že vráti niektoré Obamove politické kroky normalizujúce vzťahy s Kubou, a zároveň bude brať do úvahy aj obavy z porušovania ľudských práv v krajine. Kuba má približne 11,2 milióna obyvateľov.

V pondelkovom liste sa nachádzal zoznam "aspoň minimálnych a základných podmienok" pre akékoľvek rozhovory: napríklad okamžité prepustenie "viac než stovky politických väzňov nespravodlivo odsúdených za uplatňovanie svojich práv". "Pre pokračovanie rokovaní musí byť kategorickou požiadavkou aj ukončenie politického útlaku a ekonomických obmedzení voči občanom," uviedli signatári v liste.

Skupina požadovala širokú, verejnú účasť na akýchkoľvek rozhovoroch o normalizovaní vzťahov, ktoré musia byť transparentné a s dohľadom nezávislých sprostredkovateľov. Medzi signatármi boli opoziční aktivisti na Kube aj v zahraničí a členovia hnutia umelcov a intelektuálov 27N, ktoré obhajuje slobodu prejavu.

V liste tiež dodali, že počas rokov angažovania Obamu "nenastal na ostrove žiaden pokrok v ľudských právach", a vyzvali Bidenovu administratívu, aby neurobila rovnakú chybu. List nasledoval len niekoľko dní po tom, čo iný list, podpísaný desiatkami kubánskych umelcov a akademikov, apeloval na Bidena, aby zrušil sankcie proti Kube. Kubánska vláda popiera, že zadržiava nejakých politických väzňov a svojich odporcov označuje za "žoldnierov" Spojených štátov.

Viac o téme: Otvorený listDonald TrumpWashingtonKubaSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu