Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koaličný partner poľskej vládnucej strany PiS nepodporí navrhovanú daň z reklamy

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

VARŠAVA - Koaličný partner poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), strana Dohoda, nepodporí navrhovanú daň z reklamy pre neštátne subjekty, proti zavedeniu ktorej protestujú niektoré tamojšie médiá. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Piatkové vyhlásenie strany Dohoda znamená, že vládna koalícia nemusí mať dostatok hlasov pri pokuse schváliť v parlamente túto navrhovanú legislatívu. "Podľa nás (daň) môže priniesť poľským podnikom, médiám a ľuďom veľa negatívnych účinkov. Strana Dohoda preto nevidí žiadnu možnosť, ako podporiť tento zákon v jeho súčasnej podobe," uviedla strana vo vyhlásení.

Nová daň, ktorá má nadobudnúť účinnosť neskôr v tomto roku, bude platená z výnosov z reklamy televíznych a rozhlasových vysielateľov, tlačených médií a internetových mediálnych spoločností. Štátne médiá budú od tejto povinnosti oslobodené.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že táto daň je súčasťou celoeurópskeho úsilia o zdanenie globálnych technologických gigantov, ako sú Google alebo Facebook, ale mnoho nezávislých médií tvrdí, že ňou budú nespravodlivo zasiahnuté aj ony. Morawiecki uviedol, že ide o "poplatok solidarity", ktorý "vytvorí lepšie podmienky pre rozvoj slobodných médií" a pomôže financovať verejné zdravotníctvo a sektor kultúry. Daň však prichádza v čase, keď mnohé mediálne spoločnosti v dôsledku pandémie zasiahlo znižovanie príjmu z reklamy aj strata príjmov z iných oblastí podnikania.

Hlavná poľská súkromná televízia TVN a rozhlasové stanice v krajine na protest proti tejto navrhovanej dani prerušili v stredu svoje vysielanie a noviny začiernili svoje titulné stránky. Podľa nich môže byť zavedenie novej dane pre mnohé z nich likvidačné. Ako pripomína DPA, do tohto protestu sa zapojilo približne 45 poľských súkromných médií.

Viac o téme: ReklamaDaňPoľskoDohodaPiS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu