Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS V Poľsku sa začal summit V4: Sprevádzajú ho prísne protiepidemické opatrenia

V4 Zobraziť galériu (2)
V4 (Zdroj: TASR/Jakub Szymczuk/KPRP via AP)

VARŠAVA - Boj s ochorením COVID-19, obnova ekonomiky po pandémii či energetická bezpečnosť v kontexte ochrany klímy figurujú medzi témami summitu hláv štátov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorý sa v utorok na poludnie začal v Poľsku a potrvá do stredy.

Summit sa koná v prezidentskej rezidencii na polostrove Helská kosa. Po oficiálnych ceremóniách s vojenskými poctami, ktorými poľský prezident Andrzej Duda privítal ako prvého svojho českého kolegu Miloša Zemana, následne slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú a maďarského kolegu Jánosa Ádera, sa začalo plenárne rokovanie. Uvítací ceremoniál naživo odvysielala kancelária poľského prezidenta prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Prezidenti si na stretnutí pripomenú aj 30. výročie vzniku Vyšehradskej skupiny. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Stretnutie sa koná v náhradnom termíne, pôvodne sa malo uskutočniť už na jeseň 2020. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu ho budú sprevádzať prísne bezpečnostné a protiepidemické opatrenia a uskutoční sa v úzkom formáte," informoval Strižinec. Štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk podľa agentúry AP uviedol, že na summite sa očakáva schválenie deklarácie so zameraním na budúce ciele V4.

Viac o téme: OpatreniaSummitPoľskoV4Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu