Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mario Draghi zložil prísahu ako predseda novej talianskej vlády

Mario Draghi
Mario Draghi (Zdroj: TASR/Yara Nardi/Pool photo via AP)

RÍM- Bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi zložil v sobotu prísahu ako predseda novej talianskej vlády, informovala agentúra AFP.

"Prisahám, že budem lojálny voči republike," vyhlásil Draghi pred prezidentom Sergiom Mattarellom v prezidentskom paláci počas ceremónie, ktorú vysielali televízne stanice. Nová vláda sa bude musieť ešte podrobiť hlasovaniu o dôvere v oboch komorách talianskeho parlamentu. Tieto hlasovania sa očakávajú začiatkom budúceho týždňa. Draghi v piatok oficiálne prijal post predsedu novej vlády. Na piatkovom stretnutí s Mattarellom mu predložil na schválenie zoznam svojich ministrov. Sú medzi nimi politici aj odborníci.

Vytvorenie širokej vládnej koalície sa všeobecne očakávalo, keďže podporu Draghiho vláde do piatka vyjadrila väčšina parlamentných strán - od ľavicových až po krajnú pravicu. Podporili ho krajne pravicová Liga Severu (LN) i strana Forza Italia (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho, Demokratická strana (PD) i antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) aj centristická strana Italia Viva (IV), ktorá de facto spôsobila pád predchádzajúcej vlády.

Politická kríza vypukla v Taliansku začiatkom januára, keď expremiér Matteo Renzi svoju stranu Italia Viva (IV) stiahol z vládnej koalície. Vláda premiéra Giuseppeho Conteho, ktorá fungovala od septembra roku 2019, tým prišla o parlamentnú väčšinu a 26. januára podala demisiu, čím sa riešenie situácie dostalo do rúk prezidenta Mattarellu. Vedením dočasného kabinetu bol až do nástupu novej vlády poverený dosluhujúci premiér Conte, ktorí Draghimu taktiež vyjadril podporu. Zároveň však varoval, že vláda pozostávajúca z príliš veľa strán môže rýchlo viesť k politickým problémom.

Viac o téme: PrísahaTalianskoMario DraghiEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu