Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Draghi má plnú podporu politikov: Stojí za ním aj najväčšia parlamentná strana

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi
Bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst, File)

RÍM - Talianske antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) podporilo vo štvrtok bývalého šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, ktorý bol poverený zostavením novej talianskej vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Pripravenosť podporovať novú vládu vyjadrilo v internetovom hlasovaní 59 percent z približne 100.000 registrovaných členov M5S, najväčšej parlamentnej strany. V zákonodarnom zbore kontroluje približne 30 percent kresiel a bola kľúčovým členom oboch vlád dosluhujúceho premiéra Giuseppeho Conteho. Hnutie MS5 je povestné svojím odporom proti európskym technokratickým elitám.

Talianske médiá zverejnili správy, že Draghi plánuje vytvoriť nové ministerstvo pre ekologické otázky. Práve MS5 má záujem tento rezort viesť. Draghi teraz môže pracovať na konkrétnom programe a nomináciách členov vlády, ktoré podliehajú schváleniu prezidentom Sergiom Mattarellom. Nová vláda sa bude musieť podrobiť hlasovaniu o dôvere v oboch komorách talianskeho parlamentu, preto je pre Draghiho dôležité získať podporu čo najvyššieho počtu parlamentných strán.

Politická kríza vypukla v Taliansku začiatkom januára, keď expremiér Matteo Renzi svoju stranu Italia Viva (IV) stiahol z vládnej koalície. Vláda premiéra Giuseppeho Conteho, ktorá fungovala od septembra roku 2019, tým prišla o parlamentnú väčšinu a 26. januára podala demisiu, čím sa riešenie situácie dostalo do rúk prezidenta Mattarellu.

Vedením dočasného kabinetu bol až do nástupu novej vlády poverený dosluhujúci premiér Conte, ktorí Draghimu taktiež vyjadril podporu. Zároveň však varoval, že vláda pozostávajúca z príliš veľa strán môže rýchlo viesť k problémom.

Viac o téme: VládaTalianskoMario DraghiHnutie piatich hviezd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu