Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Do Iránu dorazila prvá zásielka ruskej vakcíny Sputnik V

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V
Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

TEHERÁN - Do Iránu dorazila vo štvrtok prvá zásielka ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

"Prvá zásielka vakcín z Moskvy... pristála na letisku imáma Chomejního v Teheráne," informovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA bez bližšieho určenia množstva dávok. Druhá a tretia zásielka ruskej vakcíny by mali byť zaslané do Teheránu 18. a 28. februára, informovala IRNA s odvolaním sa na iránskeho veľvyslanca v Moskve.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Iránska islamská republika, ktorá bojuje s najväčšou epidémiou nového druhu koronavírusu na Blízkom východe, vyhlásila, že sa bude spoliehať iba na vakcíny z Ruska, Indie alebo Číny, zatiaľ čo pracuje aj na vývoji vlastnej očkovacej látky. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí v priebehu januára zakázal používanie vakcín vyrobených v Spojených štátoch a Británii, pričom ich označil za "absolútne nedôveryhodné".

Prvá fáza hromadnej očkovacej kampane sa má podľa očakávaní začať ešte pred začiatkom marca. Zaočkovaných má byť počas nej 83 miliónov ľudí. Irán od začiatku pandémie zaznamenal viac ako 1,4 milióna prípadov nákazy a vyše 58.000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Podľa štúdie zverejnenej tento týždeň v prestížnom časopise The Lancet má Sputnik V účinnosť vyše 91 percent.

Viacerí odborníci ešte donedávna spochybňovali účinnosť ruskej vakcíny, pretože ju ruské úrady schválili ešte pred ukončením záverečnej fázy klinických skúšok. Avšak najnovšia analýza údajov od približne 20.000 dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do tretej fázy testov, naznačuje, že táto očkovacia látka podávaná v dvoch dávkach má pri predchádzaní symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19 vyše 90-percentnú účinnosť.

Viac o téme: ZásielkaVakcínaIránKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu