Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ruskí poslanci urobili ďalší krok k zvýšeniu pokút za nerešpektovanie policajtov

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Poslanci ruskej Štátnej dumy schválili v utorok v druhom čítaní návrh zákona, ktorým sa štvornásobne zvýšia pokuty za neuposlúchnutie polície počas protestných zhromaždení. Informovala o tom agentúra AFP.

Kým teraz za neuposlúchnutie orgánov činných v trestnom konaní hrozí počas protestu pokuta do výšky 1000 rubľov (11 eur), podľa novej zákonnej úpravy to bude 4000 rubľov (44 eur) a pri opakovanom porušení zákona až 20.000 rubľov (223 eur). Návrh tohto zákona bol schválený v druhom z celkových troch čítaní práve v čase, keď Rusko zažíva nebývalú vlnu protivládnych protestov. Tie vypukli po zadržaní, vzatí do väzby a súdnom procese s kritikom Kremľa Alexejom Navaľným. Zhromaždenia sa konali vo viac ako sto mestách Ruska a sprevádzali ich často brutálne zákroky polície, ktorá na nich zadržala viac ako 10.000 ľudí. Časť z nich bola potom za účasť na úradmi nepovolenom zhromaždení odsúdená na zaplatenie pokuty či krátkodobé tresty väzenia.

Návrh predmetného zákona predložil v novembri minulého roka poslanec za vládnu stranu Jednotné Rusko, ktorá má v parlamente drvivú väčšinu a podporuje prezidenta Vladimira Putina. Jeho prvé čítanie bolo schválené v decembri, čo niektorých pozorovateľov podnietilo k úvahám, že ruská vláda sprísňuje zákony týkajúce sa protestov v súvislosti s parlamentnými voľbami, ktoré sa v Rusku uskutočnia na jeseň tohto roku. Návrh zákona musí v Dume prejsť celkovo tromi čítaniami, potom sa ním bude zaoberať horná komora parlamentu - Rada federácie - a následne ho musí ešte podpísať prezident.

Začiatkom februára začal v Rusku platiť aj zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete s viac ako 500.000 dennými používateľmi, aby zo svojich platforiem odstránili výzvy na účasť na úradmi nepovolených zhromaždeniach. Minulý rok Duma predložila i návrhy zákonov, ktoré zakazujú na tzv. reťazové protesty jednotlivcov. Tie protivládni aktivisti veľmi často využívajú ako formu protestu, keďže sa na ne v Rusku nevzťahuje ohlasovacia povinnosť.

Viac o téme: PokutyPoslanciPolícia Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu