Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vakcína Sputnik V bude pre Európsku úniu k dispozícii najskôr v máji

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MOSKVA - Rusko nepredpokladá, že by svoju vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 dokázalo doručiť do krajín Európskej únie skôr než v máji či júni. Uviedla to v utorok agentúra DPA.

Šéf Ruského fondu priamych investícií (RDIF) Kirill Dmitrijev okrem toho štátnej televízii Rossija 24 povedal, že "veľké dodávky do EÚ bude možné zrealizovať až po ukončení masového očkovania v Rusku". RDIF zodpovedá za medzinárodný marketing ruskej vakcíny, ktorú už schválilo a používa mnoho krajín.

Vakcína Sputnik V, ktorá sa podáva v dvoch dávkach, zatiaľ nebola schválená na použitie v Európskej únii, kde ju musí odobriť Európska agentúra pre lieky (EMA). Ak sa tak stane, očkovacia látka Sputnik V by mohla pomôcť Únii aktuálne čeliacej nedostatku vakcín, a v dôsledku toho i narastajúcej frustrácii. V posledných dňoch sa však Rusko s EMA nevedeli zhodnúť ani v tom, či RDIF už vôbec tomuto európskemu regulačnému úradu zaslal žiadosť o preskúmanie svojej vakcíny, pripomína DPA.

"Dúfame, že naša žiadosť bude čoskoro posúdená a že v rámci tohto postupu budú predložené nie politické, ale vecné argumenty," povedal v utorok Dmitrijev. Podľa štúdie zverejnenej minulý týždeň v lekárskom časopise The Lancet má vakcína Sputnik V viac ako 91-percentnú účinnosť. Je teda takmer rovnako účinná ako vakcíny od spoločností Moderna či BioNTech/Pfizer.

Viac o téme: VakcínaEurópska úniaSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu