Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Desivý príbeh ako z hororu: Otčim 10 rokov bil a znásilňoval svoje nevlastné dcéry

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Sexuálne zneužívanie detí a mladých ľudí v rodine nie je takmer nikdy jednorazovým alebo „náhodným“ javom. Túto hroznú skúsenosť mala aj Naomi Claytonová, ktorú 10 rokov zneužíval jej nevlastný otec.

Človek si len ťažko vie predstaviť, čím si v detstve musela prejsť 29-ročná Naomi Claytonová. Desať rokov bola s jej sestrami týraná a znásilňovaná ich nevlastným otcom. Napriek jeho činom zostal sexuálny delikvent celé roky na slobode. Po rokoch, po neznesiteľnej právnej bitke, bol otec tyran odsúdený na 30 rokov väzenia. O ohavnej dráme informoval britský Mirror.

Naomi Claytonová roky trpela fyzickým a sexuálnym násilím od svojho nevlastného otca Grahama Howarda. Iba po rokoch sa mladej žene podarilo udať svojho otca za sexuálne zneužívanie. Pre ženu sa tým začalo nové utrpenie. Ešte mnoho rokov uplynulo, kým bol jej otec za svoje skutky definitívne potrestaný. Prokuratúra namiesto toho, aby Grahama Howarda za jeho činy zaistila, po 12 mesiacoch prípad zastavila.

Prokuratúra najprv odmietli obetiam neverila

Naomi ale bojovala ďalej. Požiadala o preskúmanie prípadu. Až o štyri roky neskôr bol 48-ročný muž konečne odsúdený za 18 sexuálnych trestných činov vrátane 11 znásilnení detí. „Vidieť, že nám porota zložená z 12 úplne cudzích ľudí uverila a videla jeho klamstvá, bolo také ohromujúce. Len by som si priala, aby tak urobila od začiatku aj CPS (Crown Prosecution Service - Korunná prokuratúra),“ povedala Naomi po procese s viditeľnou úľavou.

Naomi Claytonová (vpravo) so svojou matkou.
Zobraziť galériu (3)
Naomi Claytonová (vpravo) so svojou matkou.  (Zdroj: Naomi Claytonová)

Obeť týrania hovorí o hroznom utrpení

Napriek všetkým strašným zážitkom, ktoré Naomi zažila, nechce mlčať. Chce povzbudiť ďalšie ženy, ktoré si prešli podobnými vecami. Naomi mala štyri roky, keď sa Howard dal dokopy s jej matkou Reginou. Títo dvaja sa vzali a rodina vrátane dvoch Naomiiných mladších sestier sa presťahovala z Goole do Yorku. Howard bol spočiatku milý, všetci ho volali ocko, hovorí Naomi.

"Netrvalo dlho a začalo sa fyzické týranie. Rýchlo sa nahneval a vybuchol kvôli maličkostiam," uviedol žena. Po počiatočných bitkách, ktoré mali pretrvávať tri roky, sa týranie zmenilo na sexuálne zneužívanie, hovorí Naomi. Naomi a jej sestry boli počas nasledujúcich siedmich rokov niekoľkokrát znásilnené. „Robil to vždy, keď tam mama nebola,“ hovorí Naomi.

V roku 2019, až roky po jeho činoch, bol Graham Howard konečne odsúdený na 30 rokov väzenia. Naomi však aj dnes môže hovoriť iba o svojej hroznej minulosti. Osud Naomi bohužiaľ nie je ojedinelým incidentom. Podľa denníka Mirror sa v roku 2020 v Anglicku a vo Walese dostalo pred súd iba 2 102 prípadov znásilnenia - napriek 55 130 udaniam na polícii.

Viac o téme: TýranieZnásilnenieSexuálne zneužívanieAnglicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu