Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident Biden obnovil dávnu tradíciu, chce potešiť Američanov

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Joe Biden v sobotu obnovil sériu rozhovorov s bežnými Američanmi, ktoré by sa mali konať každý týždeň. Ako prvej zatelefonoval žene, ktorá pre koronavírusovú pandémiu stratila zamestnanie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Z dôvodu pandémie COVID-19 sa rozhovor uskutočnil cez telefón - prezident sa skontaktoval s Michele z kalifornského mesta Roseville, ktorá pracovala v start-upe odevnej spoločnosti, no vlani v júli v dôsledku ekonomickej krízy spôsobenej pandémiou o svoje miesto prišla. Žena Bidenovi o svojich ťažkostiach a hľadaní si nového zamestnania predtým napísala list.

"Ako zvykol hovorievať môj otec, zamestnanie nie je len o výplatnej páske. Ide o vašu dôstojnosť, rešpekt a vaše miesto v komunite," povedal Biden vo videozázname z rozhovoru, ktorý zverejnil Biely dom. Biden počas rozhovoru predstavil i podporný balík vo výške 1,9 bilióna dolárov, ktorý chcú demokrati presadiť v Kongrese, ako aj ďalšiu pomoc pre jednotlivcov či malé podniky. "Sme tak radi, že sa na to zameriavate," povedala Michele, ktorej priezvisko Biely dom nezverejnil.

"Biely dom spustí nové úsilie prezidenta, ktorý bude pravidelne komunikovať priamo s Američanmi," uviedla v piatok Bidenova hovorkyňa Jen Psakiová. Biden chce takto preukázať empatiu s obyvateľmi USA a takisto sa odlíšiť od svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorého kritici obviňovali, že mu nezáleží na osude miliónov ľudí v USA, ktorých postihla zdravotná a ekonomická kríza.

Bývalý prezident Trump totiž len sporadicky zverejňoval na svojom účte na Facebooku vopred nahrané videá s podobným obsahom. Biden chce taktiež nadviazať na tradíciu bývalých amerických prezidentov Franklina D. Roosevelta či Ronalda Reagana, ktorí sa Američanom pravidelne prihovárali prostredníctvom rozhlasového vysielania.

Viac o téme: PrezidentRozhovoryWashingtonAmeričaniaSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu