Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Borrell ocenil ruskú vakcínu a vyjadril nádej, že EÚ schváli jej použitie

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

MOSKVA - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil v piatok v Moskve ruskú vakcínu Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2 za "dobrú správu pre ľudstvo" a vyjadril nádej, že EÚ schváli jej používanie pri vakcinácii obyvateľstva.

Borrell na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom "zablahoželal Rusku k úspechu" pri vývoji vakcíny a vyhlásil, že "je to užitočné pre celé ľudstvo". Dodal, že to znamená, že "budeme mať viac nástrojov na boj proti pandémii". Odborný časopis Lancet zverejnil pred pár dňami štúdiu, podľa ktorej účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V proti vírusovej chorobe COVID-19 v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Vakcína preukázala účinnosť aj u starších ľudí a počas klinických testov neboli zaznamenané smrteľné komplikácie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vakcínou Sputnik V chce svojich občanov očkovať Maďarsko, kam tento týždeň dorazila jej prvá zásielka - 40.000 ampuliek. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vtedy informoval, že to bude stačiť na zaočkovanie 20.000 ľudí. Vakcínu podľa jeho príspevku na sociálnej sieti Facebook malo najskôr prevziať Národné centrum zdravia (NNK), aby boli vykonané potrebné testy. Následne očkovacou látkou zaočkujú ľudí v súlade s očkovacím plánom.

Szijjártó dodal, že centralizované zaobstarávanie očkovacej látky proti SARS-CoV-2 v EÚ zlyhalo, preto sa Maďarsko rozhodlo obrátiť sa na alternatívne zdroje vakcíny. "Sme síce prví, ale zrejme nebudeme jediní v Únii, ktorí tak urobili, pretože sa množia hlasy, aby EÚ testovala ruskú a čínsku vakcínu," napísal na Facebooku.

Viac o téme: Európska úniaKoronavírusJosep BorrellRuská vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu