Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Rezort zdravotníctva odmieta, že by došlo k znehodnoteniu vakcíny Comirnaty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zásadne odmieta, že na Slovensku došlo k znehodnoteniu niekoľkých stoviek dávok vakcíny Comirnaty proti novému koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pripomenula, že pre získanie šiestich dávok z jednej injekčnej liekovky sa musia používať injekčné striekačky a ihly s malým mŕtvym priestorom. "Pri použití štandardných injekčných striekačiek a ihiel hrozí, že zostatkový objem nie je plnou dávkou, a teda nie je dostatočný na bezpečnú aplikáciu šiestej dávky očkovacej látky pre pacienta," povedala s tým, že ak bola v ampulkách po rozriedení zostatková tekutina, nie je možné ju považovať za dávku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Slovenské vakcinačné centrá majú podľa MZ SR potrebné ihly a striekačky pre šesťdávkové očkovanie k dispozícii. Keďže ide o iný a teda aj drahší typ striekačiek a ihiel, začiatkom januára ich väčšina nemocníc nemala v dostatočnom množstve. Ešte v ten istý deň ako bola schválená zmena dávkovania Comirnaty, zaslalo ministerstvo zdravotníctva všetkým vakcinačným centrám, respektíve nemocniciam túto informáciu a poučilo ich o povinnosti aplikácie šiestich dávok vakcíny v čo najkratšom čase, tvrdí Eliášová.

Nemocnice podľa rezortu zdravotníctva potrebné striekačky a ihly okamžite obstarali. "V niekoľkých prípadoch však pre vysoký dopyt na trhu museli nemocnice na dodanie obstaraného materiálu čakať dlhší čas," uviedol rezort s tým, že preveruje postup nemocníc a všetky, ktoré k téme o neaplikovaní šiestej dávky vydali stanovisko, boli kontaktované. Zároveň preveruje informáciu, či došlo v nemocniciach k zabezpečeniu dostatočného počtu ihiel a striekačiek potrebných pre očkovanie.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusRezort zdravotníctvaComirnaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu