Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia v kostole: Dieťatko sa utopilo počas krstu, ľudia hovoria o brutálnom rituáli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUKUREŠŤ - V Rumunsku sa pri pravoslávnom krste utopilo šesťtýždňové dieťa. Ľudia na internete volajú po úprave "brutálnych" liturgických pravidiel. Časť cirkvi však niečo také odmieta.

Tragédia v nemocnici: Sestra predávkovala tehotnú ženu morfiom, dieťa zomrelo

Novorodeniatko zomrelo v pondelok v nemocnici, kam bolo krátko predtým so zástavou srdca prevezené z kostola v meste Suceava na severovýchode krajiny. Následná pitva ukázala, že malo v pľúcach vodu. Kňaz, ktorý krst vykonával, čelí obvineniu zo zabitia.

On-line petíciu za zmenu tohto "zbytočného a absurdného" rituálu, kedy je dieťa trikrát ponorené do kade so svätenou vodou, podpísalo k dnešnému dňu už 56-tisíc ľudí. Mnohí užívatelia sociálnych sietí kritizovali cirkev, že tento "brutálny" rituál stále prevádzkuje.

Niekoľko takýchto incidentov sa v Rumunsku odohralo aj v minulosti, pripomenula agentúra AFP. Rovnako tak sa podľa médií proti tomuto rituálu v uplynulých rokoch konalo niekoľko verejných iniciatív.

Hovorca rumunskej pravoslávnej cirkvi Vasile Banescu uviedol, že kňazi by mali dieťaťu pri krste iba polievať čelo, aby sa predišlo podobným tragédiám. Arcibiskup Teodosio, ktorý je vodcom konzervatívnej časti cirkvi, však akúkoľvek úpravu krstného rituálu vylúčil. "Tento kánon je platný tisíc rokov, takže ho meniť nebudeme. Nenecháme sa zastrašiť," povedal stanici Antena 3.

Viac o téme: Krst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu