Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Temná PREDPOVEĎ riaditeľa Moderny o koronavíruse: Tieto slová nechcel počuť nikto

Stéphane Bancel Zobraziť galériu (3)
Stéphane Bancel (Zdroj: profimedia.sk)

CAMBRIDGE - Predpovedať, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať pandémia koronavírusu, prípadne kedy sa skončí, sa pokúsili už mnohí odborníci. Najnovšie prehovoril riaditeľ spoločnosti Moderna, ktorá vyrába jednu z vakcín proti tejto nákaze. Jeho slová ale rozhodne nepotešia, pretože predikuje poriadne temný scenár.

Odborný web zameraný na správy z oblasti obchodu CNBC zverejnil predpoveď, ktorá zaznela počas konferencie o zdravotnej starostlivosti z polovice januára. Vyslovil ju riaditeľ Moderny Healthcare Conference a týka as vývoja pandémie covidu-19. "SARS-CoV-2 nikam neodíde. Tento vírus už s nami ostane navždy," vyhlásil Stéphane Bancel. Experti takýto stav nazývajú endémiou. Znamená to, že vírus nikdy úplne nevymizne a bude v menšej či väčšej miere cirkulovať medzi populáciou. 

Temná PREDPOVEĎ riaditeľa Moderny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hrozivá predpoveď epidemiológa: Z COVID-19 sa stane endémia, pozrite sa, čo to znamená

Bancelove slová potvrdzuje aj najnovšia štúdia, ktorá bola 12. januára publikovaná v časopise Science. Vedci v rámci nej vytvorili model, ktorý predpovedá trajektóriu covidu-19. "Akonáhle ľudstvo dosiahne endemickú fázu, SARS-CoV-2 sa stane virulentným (nákazlivým, pozn. red.) zhruba tak, ako bežné prechladnutie," píše sa v správe. Hoci koronavírus v súčasnosti predstavuje aj vďaka novým mutáciám ešte stále veľké riziko, výskumníci veria, že častom jeho nákazlivosť radikálne klesne. Na druhej strane však podľa prognóz bude v budúcnosti postihovať najmä deti, u ktorých môže mať COVID-19 vážny priebeh. Endémia by mala nastať po tom, ako bude väčšina ľudí zaočkovaných, resp. prekoná samotnú nákazu, a nadobudne tak imunitu voči nej. 

Temná PREDPOVEĎ riaditeľa Moderny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

Kolektívnu imunitu majú medzi prvými dosiahnuť USA

Bancel sa domnieva, že Spojené štáty budú jednou z prvých krajín, ktorým sa podarí dosiahnuť masovú ochranu pred novým koronavírusom. Stane sa tak vďaka vakcinácii. Očkovacie dávky, ktoré sa v súčasnosti distribuujú v USA, majú podľa odborníkov vysokú mieru účinnosti. Šéf Moderny ale upozorňuje, že stále sú tu nové varianty vírusu, ktoré môžu spôsobiť vznik nových ohnísk. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPredpoveďKoronavírusCOVID-19ModernaEndémiaStephane Bancel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu