Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA predĺžili platnosť novej dohody START s Ruskom o päť rokov

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty predĺžili o päť rokov platnosť novej dohody START s Ruskom, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní.

Predĺženie dohody vstupuje do platnosti od stredy 3. februára, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Prezident Biden prisľúbil, že ochráni americký ľud pred jadrovými hrozbami tým, že obnoví vedúcu úlohu Spojených štátov v kontrole zbraní a ich nešírení," uviedol Blinken vo vyhlásení.

"Spojené štáty dnes spravili prvý krok smerom k splneniu tohto prísľubu, keď predĺžili platnosť novej dohody START s Ruskou federáciou o päť rokov," dodal šéf americkej diplomacie. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň v piatok podpísal legislatívu, ktorá predlžuje platnosť danej dohody. Nová dohoda START je poslednou zostávajúcou zmluvou o znížení počtu zbraní medzi týmito rivalmi z éry studenej vojny.

Nová dohoda START, podpísaná v roku 2010, obmedzuje na 1550 počet jadrových hlavíc, ktoré môžu byť rozmiestnené Moskvou a Washingtonom - disponujúcimi najväčšími nukleárnymi arzenálmi na svete. Dohoda, ktorá mala vypršať 5. februára, je všeobecne vnímaná ako vzácna príležitosť pre dosiahnutie kompromisu medzi Ruskom a USA, ktorých vzťahy sa v uplynulých rokoch dramaticky zhoršili.

NATO víta predĺženie platnosti novej zmluvy START a pozorne bude sledovať Rusko

Severoatlantická rada (NAC), najvyšší rozhodovací a konzultačný orgán Severoatlantickej aliancie, v stredu privítala dohodu medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou o predĺžení platnosti novej zmluvy START o päť rokov. V tlačovej správe NATO sa zdôrazňuje, že spojenci z 30-člennej Aliancie sa domnievajú, že nová zmluva prispieva k medzinárodnej stabilite, pričom vyjadrili silnú podporu pre jej ďalšie vykonávanie, ako aj včasný a aktívny dialóg o spôsoboch zlepšenia strategickej stability.

"Spojenci sú aj naďalej kolektívne odhodlaní dodržiavať existujúce dohody a záväzky o odzbrojení, kontrole zbraní a ich nešírení. Podporujeme ďalšie rokovania o kontrole zbraní s cieľom zlepšiť bezpečnosť Aliancie pri zohľadnení prevládajúceho medzinárodného bezpečnostného prostredia. Spojenci považujú predĺženie zmluvy za začiatok a nie koniec úsilia zameraného na riešenie jadrových hrozieb, ako aj nových a vznikajúcich výziev pre strategickú stabilitu," uvádza sa vo vyhlásení Severoatlantickej rady.

V dokumente sa píše, že aj keď Spojené štáty zaangažovali Rusko takým spôsobom, ktorý podporuje kolektívne záujmy spojencov, NATO bude aj naďalej pozorne vnímať výzvy, ktoré predstavuje Rusko. "Budeme úzko spolupracovať na riešení agresívnych krokov Ruska, ktoré predstavujú hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť," uvádza sa v stanovisku NAC.

Viac o téme: DohodaZbranePredĺženiePlatnosťRuskoUSASTART
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu