Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biden pozastaví sťahovanie amerických vojakov z Nemecka

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Nový americký prezident Joe Biden pozastaví plánované stiahnutie 12.000 amerických vojakov z Nemecka, ktoré avizoval jeho predchodca Donald Trump. Vyhlásil to vo štvrtok Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, píše agentúra AFP.

Spojené štáty vlani v júni oznámili čiastočné stiahnutie svojich vojakov z Nemecka. Plánované kroky by sa týkali najmä základní v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Bavorsko a Porýnie-Falcko. Z vtedajších 36.000 sa tretina príslušníkov ozbrojených síl mala buď vrátiť do vlasti, alebo ich mali preložiť do iných európskych krajín, ktoré sú členmi NATO, ako napríklad Taliansko, Belgicko, Poľsko či pobaltské štáty. Trump tento krok zdôvodňoval podľa neho nedostatočnými výdavkami Nemecka na obranu.

S realizáciou Trumpových plánov sa síce začalo už počas jeho funkčného obdobia, avšak v decembri ich pokračovanie zablokoval americký Kongres, keď prijal balík zákonov týkajúci sa rozpočtu na obranu. V texte predmetného zákona sa píše, že minister obrany musí v správe pre Kongres zdôvodniť, že takéto stiahnutie vojsk z Nemecka je v štátnom záujme USA. Ak by sa tak stalo, počet amerických vojakov v Nemecku by mohol klesnúť pod hranicu 34.5000 až po 120 dňoch.

Vo štvrtok sa očakáva i prejav šéfa Bieleho domu Bidena týkajúci sa otázok zahraničnej politiky, ako v stredu potvrdila jeho hovorkyňa Jen Psakiová. Jeho príhovor sa však nebude detailne zaoberať každou zahraničnopolitickou témou, zdôraznila.

Viac o téme: SťahovanieVojaciPozastavenieUSANemeckoJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu