Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA majú nového ministra pre vnútornú bezpečnosť: Je to prvý Latinskoameričan na tomto poste

Alejandro Mayorkas
Alejandro Mayorkas (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký Senát potvrdil v utorok Alejandra Mayorkasa vo funkcii ministra pre vnútornú bezpečnosť USA. Nominant prezidenta Joea Bidena je prvým Latinskoameričanom na tomto poste. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť Spojených štátov (DHS) okrem iného dohliada aj na prisťahovalectvo. Informovala o tom agentúra AP.

Mayorkasa, rodáka z Kuby a právnika, odobril Senát pomerom hlasov 56:43. Išlo zatiaľ o najtesnejšie hlasovanie o kandidátovi do Bidenovho kabinetu. Bidenov tím dúfal, že Mayorkas bude v Senáte potvrdený už 20. januára. Jeho schvaľovanie však zastavili republikánski senátori, ktorí sa ho chceli ďalej pýtať na Bidenove plány v oblasti imigračnej politiky.

Alejandro Mayorkas bol námestník ministra pre vnútornú bezpečnosť a riaditeľ Amerického úradu pre občianstvo a imigráciu (USCIS) počas vlády Baracka Obamu. Mayorkas dohliadal na implementáciu programu DACA, ktorý umožnil státisícom mladých prisťahovalcov, pre ktorých sa v Spojených štátoch vžilo označenie rojkovia (dreamers), získať odklad vyhostenia a možnosť legálne pracovať v USA.

Pred nástupom do Obamovej administratívy bol federálnym prokurátorom v južnej Kalifornii. Mayorkas bude zohrávať ústrednú úlohu v reakcii vlády na pandémiu koronavírusu, rozsiahle kybernetické útoky spojené s Ruskom a domáci extrémizmus.

Viac o téme: WashingtonSpojené štátyJoe BidenAlejandro MayorkasMinister pre vnútornú bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu