Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biden chce modernizáciu imigračného systému: Nevytváram nové zákony, iba eliminujem zlé politiky

Joe Biden Zobraziť galériu (4)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden podpísal v noci na stredu tri výnosy o "modernizácii" imigračného systému Spojených štátov. Informovala o tom agentúra DPA.

Zahŕňajú zriadenie pracovnej skupiny zaoberajúcej sa zjednotením rozdelených rodín migrantov, stratégiu riešenia nelegálnej migrácie na hraniciach s Mexikom a preskúmanie azylovej politiky exprezidenta Donalda Trumpa a ďalších opatrení zameraných na spomalenie prílivu migrantov do USA. "Nevytváram nové zákony, iba eliminujem zlé politiky," povedal novinárom Biden. "Amerika je bezpečnejšia, silnejšia a prosperujúcejšia, ak máme spravodlivý, usporiadaný a humánny imigračný systém," dodal.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

"Imigračná politika Trumpovej administratívy spôsobila chaos, kruté zaobchádzanie a zmätok. Tieto politiky podkopali bezpečnosť našich komunít, znevýhodnili žiadateľov o azyl unikajúcich pred násilím a destabilizovali bezpečnosť na západnej pologuli," uviedol vo vyhlásení Biely dom. K trestnému stíhaniu a rozdeľovaniu rodín nelegálnych migrantov viedla politika tzv. nulovej tolerancie, spočívajúca v odoberaní detí migrujúcim rodičom, ktorí nelegálne prekročili hranice Spojených štátov.

Zaviedol ju v máji 2018 vtedajší americký prezident Donald Trump. Neskôr podpísal nariadenie, ktorým rozdeľovanie rodín migrantov ukončil - politika nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii však zostala aj naďalej v platnosti. Americké ministerstvo spravodlivosti sa koncom januára rozhodlo toto opatrenie definitívne zrušiť.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Migračná politika súčasného prezidenta USA Joea Bidena však má podľa jeho slov predstavovať výrazný odklon od prístupu bývalej administratívy. Biden už v prvý deň vo funkcii avizoval, že predstaví zásadnú reformu migračnej politiky, na základe ktorej by zhruba 11 miliónov ľudí, žijúcich v USA nelegálne, mohlo do ôsmich rokov získať americké občianstvo.

Pentagón vykoná revíziu poradných výborov

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) prehodnotí svoju spoluprácu s desiatkami poradných výborov po tom, ako do nich bývalý prezident Donald Trump v ostatných mesiacoch vymenoval svojich spojencov. V stredu o tom informovala agentúra AFP. Dovedna 42 výborov - ktoré ministerstvu poskytujú externé poradenstvo v kľúčových otázkach - preskúma Pentagón za účelom určenia, či rezortu prinášajú "hmatateľné výhody", spresnil nový minister obrany Lloyd Austin.

Možný minister obrany USA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Medzičasom bude mnohým osobám členstvo v týchto radách pozastavené - vrátane viac ako desiatke prívržencov niekdajšieho prezidenta Trumpa. Medzi nimi sú aj jeho bývalý poradca Corey Lewandowski a niekdajší republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich. Pozície v týchto výboroch a radách sú síce neplatené, svojim členom však prinášajú určitú prestíž a prístup k niektorým operačným informáciám Pentagónu, ktoré môžu byť cenné, vysvetľuje AFP.

Austin naznačil, že na revíziu týchto rád bol najvyšší čas. Pentagón však zároveň uviedol, že počet nových členov, ktorých Trump nominoval v období od novembra do januára, "ministra hlboko znepokojil a určite zavážil pri tomto rozhodnutí".

Viac o téme: WashingtonSpojené štátyJoe BidenImigračný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu