Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký Senát potvrdil Petea Buttigiega ako nového ministra dopravy

Pete Buttigieg
Pete Buttigieg (Zdroj: SITA/AP/Kevin Lamarque)

WASHINGTON - Americký Senát potvrdil v utorok Petea Buttigiega vo funkcii ministra dopravy USA. Buttigieg sa tak stal prvým členom americkej vlády, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii. Informovala o tom agentúra AP.

Buttigiega, niekdajšieho súpera nového prezidenta Joea Bidena v súboji o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany, odobril Senát pomerom hlasov 86:13. Tridsaťdeväťročný Buttigieg je bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana, slúžil však aj ako spravodajský dôstojník amerického vojenského námorníctva v Afganistane. Zo súboja o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany odstúpil ešte v marci práve v Bidenov prospech.

Buttigieg zatiaľ nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napríklad v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.

Úlohou Buttigiega bude presadiť Bidenovu ambicióznu agendu zameranú na obnovu infraštruktúry a na boj proti klimatickej zmene. Buttigieg sa zaviazal, že sa hneď pustí do práce s cieľom podporiť bezpečnosť a obnoviť dôveru ľudí v dopravný systém v krajine.

Viac o téme: SenátMinister dopravyUSAPete Buttigieg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu