Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Belgický premiér terčom vandalov: Je to pokus zastrašiť mňa a moju rodinu, vyhlásil De Croo

Belgický premiér Alexander De Croo
Belgický premiér Alexander De Croo (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet/Pool Photo via AP)

BRUSEL - Belgické úrady začali v pondelok vyšetrovanie prípadu posprejovania domu belgického premiéra Alexandra De Crooa hákovými krížmi. Informovala o tom agentúra AFP.

De Croo odsúdil incident ako "pokus zastrašiť jeho rodinu a deti", uviedla jeho kancelária vo vyhlásení. Premiér má bydlisko vo flámskom meste Brakel, približne 50 kilometrov západne od belgickej metropoly Brusel na hranici s francúzsky hovoriacim regiónom Valónsko.

Podľa médií sa v sobotu 30. januára na výzvu flámskeho krajne pravicového hnutia Naša vlasť (Ons Land) zišli v meste demonštranti, ale polícia im zabránila priblížiť sa k domu premiéra. Vyšetrovatelia v pondelok nezistili prepojenie demonštrácie a nacistických symbolov, zanechaných na bielej fasáde domu v nedeľu neskoro večer alebo v pondelok nadránom.

Na fasádu premiérovho rodinného domu a na poštovú schránku bolo žiarivo zelenou farbou nastriekaných celkovo sedem svastík, uviedli noviny Het Laatste Nieuws. Tento vandalský čin sa stal v období, keď belgická vláda čelí vlne kritiky, napríklad od nacionalistov z Novej flámskej aliancie (N-VA), ktorí sú hlavnou opozičnou stranou. Tí tvrdia, že vládne obmedzenia proti pandémii koronavírusu majú nedemokratickú povahu.

Vládna koalícia De Crooa, pozostávajúca zo siedmich strán, je obzvlášť kritizovaná za to, že pri zavedení zákazu cestovania z krajiny a do krajiny do 1. marca, ktoré nie je nevyhnutné, obišla parlament. Polícia v Bruseli v nedeľu nakrátko zadržala takmer 500 ľudí, aby zabránila viacerým zhromaždeniam proti obmedzeniam počas zdravotnej krízy.

Viac o téme: PremiérHákové krížeBelgickoAleander De Croo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu