Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Európe spustili aplikáciu na sledovanie očkovania proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v pondelok oznámilo zavedenie sledovacieho mechanizmu pod názvom Vaccine Tracker, ktorý bude monitorovať dodávky vakcín proti COVID-19 do členských štátov EÚ a ich použitie po prevzatí.

Iniciatívu v tomto smere ohlásila Európska komisia (EK) už dávnejšie, doteraz však zavedenie tohto mechanizmu odkladala. Prvý súbor údajov je už k dispozícii na webovej stránke ECDC, pričom uvedená aplikácia zahŕňa najnovšie údaje o očkovaní hlásené 27 členskými krajinami EÚ a krajinami Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP): Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Riaditeľka ECDC Andrea Ammonová v tejto súvislosti spresnila, že aplikácia Vaccine Tracker poskytuje "takmer živý pohľad" na pokrok v očkovaní v Európe. "Očkovacie kampane sa nemajú považovať za preteky o čo najväčší počet zaočkovaných čo najväčšou rýchlosťou. S postupujúcim procesom očkovania bude potrebné, aby stratégie očkovania boli flexibilné a adaptabilné," vysvetlila Ammonová v správe pre médiá.

K spusteniu aplikácie dochádza v čase, keď sa EÚ snaží zaistiť dostatočný počet vakcín a očkovanie v členských štátoch a zároveň prebiehajú právne spory s výrobcami vakcín vzhľadom na oneskorenie nimi sľúbených a zazmluvnených dávok vakcín.

Celkovo bolo doteraz (do 1. februára) do členských štátov EÚ a Nórska distribuovaných 8.148.000 dávok vakcín, avšak medzi jednotlivými krajinami sú veľké rozdiely. Priekopníkom je Írsko, ktoré už stihlo použiť všetky zo 438.000 vakcín dodaných v prvej etape. Belgicko, ktoré dostalo 351.000 dávok, využilo asi 70 percent z nich a Švédsko použilo 56 percent zo 410.000 dávok.

Viac o téme: OčkovanieSpustenieSledovanieAplikáciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu