Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turecko čakajú radikálne zmeny: Prezident Erdogan naznačil možnú úpravu ústavy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok naznačil možnú zmenu tamojšej ústavy. Kritici tamojšej vlády sa však obávajú, že prijatím novej ústavy by sa upevnila Erdoganova vedúca úloha v krajine, píše agentúra AFP.

Súčasnou ústavou sa Turecko riadi od roku 1982, ktorá bola prijatá v referende dva roky po vojenskom prevrate. Erdogan pripomenul, že predchádzajúca ústava z roku 1961 vznikla za rovnakých podmienok. "Je jasné, že zdrojom problémov Turecka je to, že ústavy boli vždy písané pučistami," vyjadril sa v prejave odvysielanom v tamojšej televízii po niekoľkohodinovom rokovaní vlády.

Návrh znenia novej ústavy podľa Erdogana začne jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) podrobnejšie riešiť až po rozhovoroch s koaličnými partnermi z ultranacionalistickej Strany národného hnutia (MHP).

Turecký prezident zároveň dodal, že návrh novej ústavy musí byť vytvorený "transparentne" a následne ho musia odsúhlasiť občania. Erdogan (66) po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v roku 2017 presadil zmenu ústavy, na základe ktorej bola zrušená premiérska funkcia a väčšina právomocí bola prenesená do rúk prezidenta. O rok neskôr vyhral voľby a prezidentský úrad prebral na nasledujúcich päť rokov. Ďalšie prezidentské voľby sa v Turecku majú konať v roku 2023. V prípade, že by bol Erdogan opätovne zvolený, prezidentom krajiny by bol do roku 2028.

Viac o téme: VládaústavaTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu