Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nová štúdia odhalila: COVID-19 má vplyv na kvalitu spermií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GIESSEN - Podľa nemeckej štúdie zverejnenej v piatok môže ochorenie Covid-19 u mužov negatívne ovplyvniť kvalitu spermií. Dvaja vedci z univerzity Justusa Liebiga v Giessene dva mesiace skúmali spermie 84 mužov do 40 rokov, ktorí boli predtým infikovaní patogénom SARS-CoV-2. Podľa odborníkov je teraz potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či koronavírus skutočne ohrozuje plodnosť postihnutých.

Behzad Hajizadeh Maleki a Bakhtyar Tartibian porovnali zhromaždené údaje s údajmi o 105 zdravých mužoch. Pritom zistili, že spermie predtým infikovaných mali chemickú nerovnováhu, ktorá by mohla poškodiť DNA a proteíny v tele.

Hodnoty významne a abnormálne zvýšené

Autori tiež zistili „významne nižšiu“ koncentráciu a pohyblivosť spermií a podstatne zmenené spermie. Podľa Malekiho to naznačuje „nižšiu kvalitu spermií“ u pacientov s Covidom, ako aj „znížený potenciál plodnosti“. Aj keď sa zdalo, že sa tieto účinky časom zlepšili, hodnoty postihnutých osôb zostali „významne a abnormálne zvýšené“, uviedol.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Muži by nemali byť až príliš znepokojení

Čím vážnejšie chorý pacient je, tým väčšia je zmena, dodal Maleki. Navrhol, aby WHO vyhlásila mužský reprodukčný systém za vysoko rizikový orgán počas Covidu. Nezainteresovaní odborníci štúdiu privítali, varovali však pred unáhlenými závermi: „Muži by nemali byť príliš znepokojení,“ uviedla Alison Campbellová z kliniky CARE pre plodnosť vo Veľkej Británii. Stále neexistuje dôkaz, že Covid-19 natrvalo poškodzuje spermie.

K opatrnosti vyzval aj Allan Pacey zo Sheffieldskej univerzity. Poukázal na to, že v skupine s Covidom bolo viac mužov s nadváhou. Je tiež známe, že „horúčka môže zhoršiť produkciu spermií bez ohľadu na to, čo je jej príčinou“.

Americký lekár už v decembri varoval, že Covid-19 môže tiež spôsobiť erektilnú dysfunkciu u mužov.

Viac o téme: SpermiePlodnosťKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu