Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Tragédia v opatrovateľskom dome: 15 seniorov zomrelo napriek očkovaniu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - V opatrovateľskom dome v Severnom Porýní-Vestfálsku už 15 ľudí zomrelo na koronavírusovú infekciu, hoci boli zaočkovaní. Vyšetrovanie odhalilo britskú mutáciu.

V domove dôchodcov v nemeckom Leverkusen-Rheindorf (Severné Porýnie-Vestfálsko) malo zomrieť napriek očkovaniu 15 ľudí na koronavírusovú infekciu. Ako informuje denník Bild, infikovaných je aj 32 ďalších obyvateľov a 25 zamestnancov.

Začalo sa to v polovici januára

V polovici januára došlo v domove dôchodcov k vypuknutiu nákazy. Zdravotníctvo nariadilo vyšetrenie. Štyri zo štyroch vzoriek vykazovali britskú mutáciu B.1.1.7. Ministerstvo zdravotníctva preto predpokladá, že všetci postihnutí sú infikovaní britskou mutáciou koronavírusu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Johanna B. mala už 91 rokov, píše Bild. V domove žila od roku 2011. „Vždy hovorila: ´Nebojím sa vírusu´,“ citovali noviny dcéru mŕtvej ženy. Krátko pred prelomom roku dostali starí ľudia prvé očkovanie. „Moja matka bola v polovici januára ešte stále taká šťastná,“ povedala dcéra v rozhovore pre Bild. Ale potom prišiel šok: 91-ročná žena sa infikovala koronavírusom. Dostala horúčku a kašeľ. „Moja pokožka úplne zošedla,“ sťažovala sa počas telefonátu s dcérou. Nasledujúce ráno bola mŕtva. Ako píše Bild, v ten deň mala dostať druhé očkovanie. "Prvé očkovanie neponúka úplnú ochranu. Tá je k dispozícii až 14 dní po druhom," uviedol Dr. Martin Oehler, vedúci oddelenia zdravotníctva v Leverkusene.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Britská mutácia je zjavne nebezpečnejšia, ako sa očakávalo

V Rheinsdorfe priniesli zamestnanci vírus do domova dôchodcov. "Ale nemuseli nevyhnutne urobiť niečo zlé. Pretože podľa všetkého, čo zatiaľ vieme, je koronavírusová mutácia B.1.1.7 taká nákazlivá, že ste infikovaní sami po niekoľkých minútach kontaktu s infikovanou osobou," povedal Oehler oproti pre Bild. "Zamestnanci domova sú od leta týždenne kontrolovaní testom PCR. Od decembra aj rýchlym testom."

Viac o téme: SmrťDomov dôchodcovNákazaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu