Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plaváreň diskriminovala moslimky: Museli za odhaliť

ŠTOKHOLM - Švédsky odvolací súd v utorok rozhodol, že plaváreň v meste Gothenburg sa dopustila diskriminácie na dvoch moslimských matkách, keď ich plavčíci požiadali, aby si dali dole závoje a vyzliekli šaty.

"Podľa odvolacieho súdu okolnosti nasvedčujú tomu, že existuje dôvod veriť, že ženy boli diskriminované, keď ich požiadali, aby sa prezliekli," píše sa vo vyhlásení súdu, ktorý zvrátil marcové rozhodnutie súdu nižšej inštancie.

Houda Morabetová a Hayal Erogluová boli na plavárni v apríli 2004 nezávisle od seba a pri dvoch rôznych príležitostiach. Na kúpalisku sprevádzali svoje deti, ale ony samy do bazéna nešli. Obe mali na hlave závoje a oblečené dlhé nohavice a tričká s dlhým rukávom, pretože im náboženstvo nepovoľuje odkrývať určité časti tela na verejnosti. Plavčíci pred súdom svedčili, že hoci v bezpečnostných predpisoch sa o závojoch nehovorí, pravidlá vyžadujú, aby mali ľudia na plavárni na sebe krátke nohavice a tričká, dokonca aj keď nejdú do bazéna. Šaty, ktoré mali moslimky na sebe, by im zabránili v prípade potreby pomôcť svojim deťom, tvrdili plavčíci.

Odvolací súd v utorok rozhodol, že magistrát mesta Gothenburg "nepreukázal, že požiadavka (plavčíkov) vôbec nesúvisela s náboženským vyznaním oboch žien". Mesto musí podľa rozhodnutia súdu ženám zaplatiť odškodné vo výške 20 tisíc švédskych korún (2 114 eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu