Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KORONAVÍRUS USA hlásia prvé prípady nákazy juhoafrickým variantom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

WASHINGTON - V americkom štáte Južná Karolína zaznamenali prvé dva prípady nákazy juhoafrickým variantom koronavírusu SARS-CoV-2 na území USA. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Nakazenými sú v Južnej Karolíne dve dospelé osoby, ktoré nemajú tzv. cestovateľskú anamnézu. Oba prípady navyše spolu nijako nesúvisia - nejde o osoby, ktoré by boli v kontakte. "Zistenie nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2 v našom štáte je pre všetkým občanov Južnej Karolíny dôležitým mementom, že boj proti tomuto smrteľnému vírusu ešte zďaleka neskončil," uviedla dočasná riaditeľka tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Brannon Traxlerová.

Variant známy ako B.1.351 doposiaľ zistili vo viac ako 30 krajinách a odborníci pred časom avizovali, že by sa už mohol nachádzať aj v USA. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo vyhlásenie potvrdzujúce výskyt tohto variantu a dodalo, že pracuje na rozšírení systému zameraného na detekciu mutácií koronavírusu. USA v súčasnosti v tomto smere výrazne zaostávajú za mnohými inými vyspelými krajinami, uvádza AFP.

Vedci sa viac než tzv. britského variatu nového koronavírusu (známeho ako B.1.1.7), ktorý už zaznamenali desiatky amerických štátov, obávajú práve tzv. juhoafrického variantu. Dôvodom je, že tento variant je možno rezistentný voči niektorému z účinkov protilátok produkovaných súčasnými vakcínami či liečbe syntetickými protilátkami, uvádza AFP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Hoci zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že B.1.351 spôsobuje závažnejší priebeh ochorenia než bežnejšie varianty vírusu, považuje sa za nákazlivejší, v dôsledku čoho pravdepodobne spôsobí nárast hospitalizácií a úmrtí, píše AFP. Úrady v americkom štáte Minnesota okrem toho v pondelok oznámili, že zaznamenali prvý prípad nákazy brazílskym variantom koronavírusu SARS-CoV-2 na území USA. Nakazeným je obyvateľ Minnesoty, ktorý sa nedávno vrátil z Brazílie.

Viac o téme: PandémiaUSAKoronavírusJužná Karolína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu