Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kosovskému expremiérovi Kurtimu zakázali kandidovať v predčasných voľbách

Albin Kurti
Albin Kurti (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

PRIŠTINA - Úrady v Kosove v utorok rozhodli, že bývalý premiér Albin Kurti nebude môcť kandidovať vo februárových predčasných parlamentných voľbách. Dôvodom je verdikt súdu z pred dvoch rokov, ktorým Kurtiho uznal vinným z opakovaného narušenia práce parlamentu pomocou slzotvorného plynu. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa kosovského práva totiž osoba, ktorá bola počas posledných troch rokov usvedčená z trestného činu, nemôže zastávať poslanecký mandát. Úrady tiež zakázali kandidatúru ďalším potenciálnym kandidátom z nacionalistickej strany Vetëvendosje (Sebaurčenie), ktorej lídrom je práve Kurti, i najmenej dvom politickým stranám, ktoré boli za posledné tri roky taktiež usvedčené zo spáchania trestného činu. Kosovský súd uznal v apríli 2018 Kurtiho a troch ďalších poslancov zo strany Vetëvendosje vinných z opakovaného narušenia práce parlamentu pomocou slzotvorného plynu a ďalších násilných činov, čím protestovali proti navrhovanej dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou.

Strana Vetëvendosje avizovala, že sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá na kosovskom najvyššom súde. Kurtiho strana by podľa očakávaní mala vo februárových voľbách získať najviac hlasov, píše AP. Predošlej vláde Albina Kurtiho vyslovil parlament vlani koncom marca nedôveru. Kosovo bolo odvtedy v politickej kríze, pričom Kurti bol poverený dočasným vedením kabinetu. Následné júnové hlasovanie, na ktorom si poslanci kosovského parlamentu zvolili novú vládu, však bolo podľa ústavného súdu protiústavné.

Sťažnosť proti júnovému hlasovaniu parlamentu o novej vláde podal na ústavný súd práve Kurti. Poukazoval v nej na fakt, že rozhodujúci hlas, vďaka ktorému nová vláda získala v parlamente nadpolovičnú väčšinu, patril poslancovi Etemovi Arifimu, ktorý bol v tom čase už usvedčený z podvodu. Predčasné voľby sú už v Kosove takmer rutinou. Od vtedy, ako Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, tam celé funkčné obdobie dosiaľ neodslúžila ani jedna vláda.

Viac o téme: VoľbyPremiérKandidát KosovoAlbin Kurti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu