Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Biden chce byť prístupnejší ľuďom: Biely dom bude mať tlmočníka do posunkovej reči

Biely dom Zobraziť galériu (2)
Biely dom (Zdroj: SITA/AP Photo/David J. Phillip)

WASHINGTON - Biely dom bude mať pri každodenných tlačových brífingoch tlmočníka do posunkovej reči. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej "ide o súčasť snahy administratívy nového amerického prezidenta Joea Bidena byť spravodlivejšou, inkluzívnejšou a prístupnejšou pre každého Američana, vrátane ľudí so zdravotným postihnutím a ich rodiny". Podľa agentúry AP ide o posun v porovnaní s administratívou exprezidenta Donalda Trumpa, ktorá mala iba sporadické tlačové brífingy a tlmočník do posunkového jazyka bol na nich prítomný až ku koncu Trumpovho úradovania.

Vlani v auguste sa Národná asociácia nepočujúcich pripojila k piatim nepočujúcim osobám, ktoré žalovali Trumpa a jeho hovorkyňu Kayleigh McEnanyovú. Vinili ich z neposkytnutia tlmočníka, čo oslabilo možnosti nepočujúcich a nedoslýchavých Američanov získať prístup k dôležitým informáciám o koronavírusovej pandémii.

V septembri federálny sudca nariadil Bielemu domu zabezpečiť tlmočenie do americkej posunkovej reči na všetkých televíziou vysielaných brífingoch týkajúcich sa pandémie. Podľa rozsudku sa od Bieleho domu vyžaduje, aby zabezpečil tlmočenie na online platformách i v televízii pomocou funkcie obraz v obraze.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Novým lekárom Bieleho domu sa stane Kevin O'Connor

Novým lekárom Bieleho domu sa stane dlhoročný lekár nového prezidenta Joe Bidena Kevin O'Connor, ktorý nahradí Seana Conleyho, ktorý v tejto role pôsobil počas funkčného obdobia Donalda Trumpa. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

O'Connor, plukovník americkej armády vo výslužbe, bol Bidenovým lekárom počas obdobia, keď bol viceprezidentom USA (2009-2017). Ide o prvého lekára prezidenta Spojených štátov za takmer 30 rokov, ktorý zároveň nie je v aktívnej vojenskej službe.

Biely dom potvrdil, že Sean Conley, ktorý bol Trumpovým hlavným lekárom a dohliadal i na jeho liečbu, keď bol hospitalizovaný s ochorením COVID-19, začne pedagogicky pôsobiť na zdravotníckej univerzite americkej vlády (USU) v štáte Maryland.

Conley čelil kritike za nedostatočnú transparentnosť v súvislosti s informovaním o Trumpovom zdravotnom stave počas nákazy koronavírusom. Vtedajší šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows vtedy povedal, že Trumpov stav bol v skutočnosti horší, než Conley verejnosť oboznamoval.

Biden chce, aby jeho vláda využívala elektromobily

Prezident USA Joe Biden plánuje nahradiť vládou využívané osobné a nákladné vozidlá elektromobilmi montovanými v USA. Biden to oznámil v pondelok pri podpise nového nariadenia na podporu nákupu americkej produkcie (Buy American). Spravodajský portál CNBC dodal, že nahradenie vozidiel vo vládnom autoparku elektromobilmi americkej výroby bude nákladné a vyžiada si istý čas.

Kristin Dziczeková, viceprezidentka pre priemysel, prácu a ekonomiku v Centre pre automobilový výskum, okrem toho upozornila, že súčasná ponuka elektromobilov montovaných v USA je "dosť slabá". Dodala však, že toto odvetvie sa "chystá spustiť lavínu nových produktov a veľa z nich bude vyrobených v Severnej Amerike".

Podľa CNBC nateraz nie je jasné, či Bidenov plán zahŕňa plug-in hybridné elektrické vozidlá, ktoré využívajú kombináciu elektrických a tradičných spaľovacích motorov. Pri diskusii o plánoch sa Biden zmienil o novom vozovom parku zloženom z elektrických vozidiel "s nulovými emisiami". Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že federálna vláda vlastní "obrovskú flotilu áut", ktorú "nahradíme elektromobilmi vyrobenými tu, v Amerike, americkými montérmi". Dodal, že "takto sa vytvoria milióny pracovných miest v automobilovom priemysle".

Viac o téme: LekárTlmočníkWashingtonBiely domSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu