Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Demonštrácia za prepustenie Navaľného v Moskve: Zadržali jeho manželku a 2200 ďalších ľudí

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj odcestoval z Berlína do Moskvy Zobraziť galériu (5)
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj odcestoval z Berlína do Moskvy (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

MOSKVA - Na sobotňajšej demonštrácii za prepustenie opozičného politika Alexeja Navaľného v Moskve zadržali aj jeho manželku Juliju. Oznámila to na svojom profile na Instagrame.

"Ospravedlňte zlú kvalitu. V policajnej dodávke je veľmi zlé svetlo," napísala Navaľná v krátkom komentári k zverejnenému záberu. V Moskve a desiatkach ďalších miest v Rusku sa v sobotu konajú nepovolené demonštrácie na podporu Navaľného, ktorého minulý týždeň po návrate z Berlína zadržali na letisku v Moskve a umiestnili do vyšetrovacej väzby. Ruské úrady varovali, že každý protest bude považovaný za hrozbu pre verejný poriadok a okamžite potlačený.

 

 

Demonštrácie sprevádza masívne zatýkanie. Ľudskoprávna organizácia OVD-Info informovala o zadržaní 863 ľudí v celom Rusku k 13.30 h SEČ. Protest v Moskve sa mal začať o 14.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) na Puškinovom námestí. Už viac ako hodinu a pol predtým však príslušníci bezpečnostných zložiek začali zatýkať jeho účastníkov, informoval internetový kanál Avtozak Live.

 

 

Zatýkanie sa zintenzívnilo po 14.00 h, keď polícia začala demonštrantov z námestia vytláčať. Priebeh protestov naživo streamuje kanál Navaľnyj Live, ktorý má však výpadky.

Na protestoch zadržali už vyše 2200 ľudí

Tím ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného oznámil, že na budúci víkend plánuje uskutočniť ďalšiu sériu protestov. Na sobotňajších demonštráciách za Navaľného prepustenie, ktoré prebiehali po celom Rusku, polícia dosiaľ zadržala už vyše 2200 ľudí, informovali aktivisti.

Na protestoch zadržali už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anton Basanayev)

Zatýkanie prebiehalo aj pred prísne stráženou moskovskou vyšetrovacou väznicou Matrosskaja tišina, kde držia Navaľného vo väzbe. Zhromaždili sa tam stovky demonštrantov, ktorých policajti rozháňali obuškami, informovala agentúra AFP. Aktivisti zaznamenali zatýkanie demonštrantov v približne stovke ruských miest, vo väčšine z nich však išlo len o menšie počty.

Ľudskoprávna organizácia OVD-Info uviedla, že po celom Rusku bolo zadržaných minimálne 2250 demonštrantov, pričom toto číslo ešte zrejme nie je konečné. Najviac zadržaných bolo v Moskve (vyše 850), v druhom najväčšom meste Petrohrad (vyše 320) a v Novosibirsku (95).

Na protestoch zadržali už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anton Basanayev)

Najväčší z protestov prebehol v metropole Moskva, kde došlo k zrážkam demonštrantov s políciou. Podľa rôznych odhadov aktivistov tam vyšlo do ulíc 20.000-40.000 ľudí a polícii sa ich nepodarilo rozohnať ani do zotmenia. Nakrátko bola zadržaná aj Navaľného manželka Julija, ktorú však neskôr prepustili.

V Petrohrade protestovalo vyše 10.000 demonštrantov. Koordinátor siete regionálnych štábov Alexeja Navaľného Leonid Volkov v sobotu, napriek rozsiahlemu zatýkaniu demonštrantov, oznámil, že na budúci víkend plánujú ďalšiu vlnu masových protestov, informoval portál Meduza.io.

Na protestoch zadržali už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anton Basanayev)

Volkov však priznal, že zorganizovať ich bude veľmi ťažké, keďže takmer všetci koordinátori Navaľného regionálnych štábov sú momentálne vo väzbe. Navaľnyj sa do Ruska vrátil 17. januára, keď v Nemecku ukončil liečbu po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok. Ihneď po prílete ho úrady zadržali a nasledujúci deň ho súd vzal do väzby na 30 dní.

EÚ odsúdila rozsiahle zatýkanie na protestoch v Rusku

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril znepokojenie nad "rozsiahlym zatýkaním" a "neprimeraným použitím sily" počas sobotňajších protestov v Rusku, ktoré zorganizovali stúpenci opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prebiehajúce udalosti v Rusku sledujem s obavami. Odsudzujem rozsiahle zatýkanie, neprimerané použitie sily, vypnutie internetového a telefonického spojenia," napísal Borrell na Twitteri. O tom, aké kroky EÚ v reakcii na udalosti v Rusku podnikne, bude Borrell v pondelok diskutovať s ministrami zahraničných vecí členských krajín.

Spojené štáty kritizovali tvrdé zásahy voči demonštrantom

Spojené štáty odsúdili tvrdé zásahy ruskej polície voči účastníkom sobotňajších demonštrácii za prepustenie väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Moskva naproti tomu obvinila Washington z podpory radikálov a pohrozila zhoršením vzájomných vzťahov.

Polícia zatýka prívržencov Alexeja
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Igor Volkov)

"Spojené štáty ostro odsudzujú použitie tvrdých metód voči demonštrantom a novinárom, ku ktorým došlo počas tohto víkendu po celom Rusku," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Rozsiahle zatýkanie účastníkov protestov je podľa neho "znepokojujúcim náznakom ďalšieho obmedzovania občianskej spoločnosti a základných slobôd" v Rusku.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaRuskoMoskvaAlexej NavaľnyjJulija Navaľná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu