Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Násilie v Saheli vyhnalo z domovov už dva milióny ľudí, informuje UNHCR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Christophe Petit Tesson, Pool via AP)

ŽENEVA - Viac ako dva milióny ľudí museli pre násilie v regióne afrického Sahelu opustiť svoje domovy v rámci vlastných krajín. Oznámil to v piatok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), na ktorý sa odvolala agentúra AFP.

Hovorca UNHCR Boris Češirkov na tlačovej konferencii v Ženeve povedal, že "neutíchajúce násilie" v oblasti Sahelu sa musí zastaviť. Upozornil, že počet vnútorne vysídlených osôb v regióne sa od začiatku roka 2019 zvýšil viac ako štvornásobne. Pred dvoma rokmi ich bolo 490.000. "Mimoriadna zraniteľnosť Sahelu bola odkrytá vplyvom núteného vysídľovania v dôsledku rozsiahleho a príšerného násilia páchaného ozbrojenými povstaleckými skupinami a zločineckými gangmi," uviedol hovorca.

UNHCR vo svojej správe varoval, že humanitárna pomoc v oblasti zahrňujúcej časť územia Burkiny Faso, Čadu, Mali a Nigeru je "nebezpečne neadekvátna", pričom vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby svoju pomoc zdvojnásobilo. Hovorca dodal, že krajiny potrebujú pomoc najmä so školami a nemocnicami, z ktorých mnohé boli zatvorené v reakcii na násilie.

Severnej časti Mali sa v roku 2012 zmocnili tuaregskí povstalci a následne militantní džihádisti. Konflikt sa odvtedy rozšíril i do susedných štátov Burkiny Faso a Nigeru a vyžiadal si tisíce obetí na životoch.

Viac o téme: AfrikaSahelÚrad vysokého komisára OSN pre utečencov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu