Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bojoval proti KORONAVÍRUSU, sám mu podľahol: Pandémia si vyžiadala život ministra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - Minister Jackson Mthembu, hlavný predstaviteľ vlády Juhoafrickej republiky (JAR) poverený oznamovaním riešení proti pandémii koronavírusu, zomrel na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19. Mal 62 rokov. Správu vo štvrtok oznámil prezident krajiny Cyril Ramaphosa, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AP.

Mthembu je prvým členom kabinetu JAR, ktorý covidu podľahol. Pozitívny test mal 11. januára. "Minister Mthembu bol príkladným lídrom, aktivistom a celoživotným obhajcom slobody a demokracie," uviedol prezident Ramaphosa. "Bol veľmi obľúbeným a rešpektovaným kolegom a druhom, ktorého skon je pre náš národ stratou," dodal prezident.

Mthembu zomrel v čase, keď Juhoafrická republika bojuje s druhou vlnou ochorenia COVID-19, ktorú zhoršuje nový variant koronavírusu - ten je približne o 50 percent nákazlivejší, ako tvrdia vedci. Mthembu bol v roku 2007 vymenovaný za hovorcu juhoafrickej strany Africký národný kongres (ANC) a o niekoľko rokov sa stal členom parlamentu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Bol "ministrom prezidentského úradu", ktorého vyberá prezident a ktorý je aj jedným z jeho kľúčových poradcov. Mthembu bol zodpovedný za odkomunikovanie vládnych rozhodnutí a od prepuknutia nákazy koordinoval dôležité vládne opatrenia proti koronavírusu.

"Stratili sme pozoruhodnú osobnosť v ANC; prešiel dlhú cestu od študenta v 70. rokoch minulého storočia až po lídra v ANC," uviedla zástupkyňa generálneho sekretára vládneho ANC Jessie Duarteová. "Posledných niekoľko mesiacov bol tvárou vlády pri oznamovaní pandemických opatrení verejnosti. Môžem povedať, že zomrel pri výkone služby," doplnila.

Pocty Mthembuovi prúdili z celého rozdeleného politického spektra krajiny. "Jackson Mthembu bol vzácnou výnimkou medzi ministrami, pretože bral vážne zodpovednosť a nikdy neunikal pred ťažkými otázkami," povedal bývalý hovorca opozičnej strany Demokratická aliancia (DA) Solly Malatsi. "Ovládal umenie žartovať, ktorým uvoľnil tie najnapätejšie chvíle medzi politickými odporcami," dodal Malatsi.

Viac o téme: Juhoafrická republikaKoronavírusJackson Mthembu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu