Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Členovia maďarskej vlády nebudú zaočkovaní proti KORONAVÍRUSU prednostne, hovorí Gulyás

Gergely Gulyás
Gergely Gulyás (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BUDAPEŠŤ - Ani jeden člen maďarskej vlády ešte nebol zaočkovaný vakcínou proti novému druhu koronavírusu, vyhlásil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý zdôraznil, že očkovací plán platí aj pre členov kabinetu.

"Existujú krajiny, ako napríklad Izrael, kde ministrov zaočkovali ako prvých. U nás však očkovací poriadok platí aj vo vzťahu k vláde. Pre prípad prednostného očkovania by bola potrebná zmena zákona," povedal Gulyás podľa webovej stránky komerčnej televízie ATV.

Na otázku, či už bol v Maďarsku niekto zaočkovaný mimo poradia určeného očkovacím plánom, šéf úradu vlády povedal, že nie je takáto informácia k dispozícii. Zdôraznil však, že lekár by sa v takomto prípade dopustil zneužitia právomoci. Plán zverejnený 1. januára na internetovej stránke Národného centra zdravia (NNK) ráta so siedmimi kategóriami očkovaných, pričom prví sú pracovníci v zdravotníctve a sociálnej sfére a po nich dostanú očkovaciu látku kategórie ľudí, ktorí sú koronavírusom ohrození najviac.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vláda podľa Gulyása na budúci týždeň rozhodne, či súčasné epidemiologické opatrenia zmierni. Sprísnené opatrenia - vrátane zákazu nočného vychádzania, povinnosti nosenia rúšok či parkovania zdarma v rámci stimulovania ľudí používať v čase pandémie individuálnu dopravu - platia do 1. februára. V Maďarsku doteraz potvrdili 355.662 prípadov nákazy a 11.713 úmrtí. Vakcínou proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 134.554 ľudí, 4030 osôb dostalo aj druhú dávku.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu