Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V čínskej bani zavalilo 22 baníkov: Záchranári v nej zrejme po týždni objavili známky života

Baňa na zlato v Číne
Baňa na zlato v Číne (Zdroj: SITA/Wang Kai/Xinhua via AP)

PEKING - Záchranári vo východnej Číne v nedeľu zrejme objavili známky života v bani na zlato, v ktorej po minulotýždňovej explózii zavalilo 22 baníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Výbuch z 10. januára poškodil v bani v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung únikovú cestu a telefonické spojenie, čo znemožnilo záchranárom komunikovať so zavalenými baníkmi. Záchranári počas pátracích prác v nedeľu započuli "zvuky podobné klopaniu", píše čínska tlačová agentúra Sinchua. O možných známkach života však potrebujú viac dôkazov. Úrady ale plánujú spustiť do bane telefónnu linku a potraviny. V bani v čase nehody prebiehali stavebné práce.

Čínske bane patrili medzi najnebezpečnejšie na svete, pričom každý rok v nich dochádzalo k vyše 5000 smrteľným úrazom. Bezpečnosť sa dramaticky zlepšila po tom, ako úrady pred približne 15 rokmi zreformovali celé odvetvie. K poslednému väčšiemu nešťastiu došlo vlani v decembri. V uhoľnej bani v meste Čchung-čching vtedy v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým zahynulo 23 ľudí.

Viac o téme: BaníciZáchranáriBaňaNádejČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu