Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belgický súd odložil verdikt vo veci diplomata z Iránu obvineného zo sprisahania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRUSEL - Súd v Antverpách odložil v sobotu rozhodnutie vo veci iránskeho diplomata Asadolláha Asadího, ktorý čelí obvineniu zo spoluúčasti na neúspešnom bombovom útoku na zhromaždenie iránskej opozície pri Paríži z júna 2018. Verdikt súdu sa očakáva začiatkom februára. Informovala o tom agentúra AFP.

Rozsudok mal byť pôvodne vynesený 22. januára, antverpský súd ho však bez uvedenia dôvodu odložil na 4. februára. Štyridsaťosemročnému Asadímu, ktorý v minulosti pôsobil v Rakúsku ako diplomat, hrozí až 20-ročné väzenie pre podozrenie, že si najal v Belgicku dvojicu, ktorá mala 30. júna 2018 zaútočiť na stretnutie iránskej exilovej opozičnej skupiny v meste Villepinte v departemente Seine-Saint-Denis v metropolitnej oblasti Paríža. Podozrivý dal dvojici zariadenie obsahujúce 500 gramov výbušnej látky. Iránsku exilovú skupinu s názvom Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK) Teherán považuje za teroristickú skupinu, ktorá sa pokúša zvrhnúť tamojší režim. Od roku 1981 je preto zakázaná.

Asadí akúkoľvek účasť na údajnom sprisahaní, ktoré vtedy prekazili bezpečnostné zložky, popiera. Odmietol tiež predstúpiť pred antverpský trestný súd, kde je súdený spoločne s troma údajnými komplicmi. Právnici belgicko-iránskeho páru, ktorý na ceste do Francúzska zadržali s bombou v aute, tvrdili, že výbušnina nebola dostatočne silná na to, aby zabíjala. Advokát tretieho údajného spolupáchateľa Mehrdada Arefaniho, ktorého prokuratúra označila za Asadího príbuzného, účasť svojho klienta na tomto čine rovnako poprel a žiada jeho oslobodenie.

Prokuratúra žiada pre pár 18-ročný trest odňatia slobody a 15 rokov väzenia pre Arefaniho. V októbri 2018 Francúzsko obvinilo z tohto neúspešného útoku iránske ministerstvo pre spravodajské služby, avšak Teherán tieto obvinenia dôrazne odmietol.

Viac o téme: VerdiktSprisahanieSúd IránBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu