Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Pfizer dočasne zníži dodávky vakcíny: Chce nabehnúť na maximálnu výrobnú kapacitu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP)

OSLO - Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer dočasne zníži dodávky svojej vakcíny proti chorobe COVID-19. Navyšuje totiž svoje výrobné kapacity, aby túto očkovaciu látku mohla dodávať na trh vo väčších objemoch. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovali nórsky zdravotný úrad (FHI).

Dočasné zníženie objemu dodávok pocítia všetky európske krajiny. "Zatiaľ nie je jasné, ako dlho potrvá, kým spoločnosť Pfizer dosiahne svoju maximálnu výrobnú kapacitu," uviedla AFP s odvolaním sa na FHI. Dodal, že výrobná kapacita má stúpnuť z 1,3 na dve miliardy dávok vakcíny ročne.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

FHI neposkytla žiadne podrobné údaje o dodávkach do Európy ako celku, uviedla však, že Nórsko dostane na budúci týždeň 36.075 dávok, čo je pokles z predtým očakávaných 43.875 dávok, čo znamená zníženie objemu dodávok o 17,8 percenta.

Na vykrytie tohto schodku v dodávkach Nórsko využije časť dávok očkovacej látky, ktoré si preventívne odložilo, keď dostalo svoj prvý prídel. Aj keď táto škandinávska krajina nie je členom EÚ, je s ňou úzko prepojená v mnohých oblastiach, vrátane obstarávania vakcín proti chorobe COVID-19, o ktorých vyjednáva Brusel.

KORONAVÍRUS Pfizer dočasne zníži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Účinnosť očkovacej látky od spoločností Pfizer/BioNTech v záverečnej fáze klinických skúšok dosiahla 95 percent. Vakcína sa podáva v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Touto vakcínou sa už očkuje v Severnej Amerike, krajinách EÚ a niekoľkých ďalších štátoch.

Dodávky do Európskej únie sa oneskoria o tri až štyri týždne

Dodávky vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2, vyvinuté spoločnosťami BioNTech a Pfizer, do krajín EÚ sa v najbližších týždňoch oneskoria z dôvodu prác v závode americkej farmaceutickej firmy v Belgicku, uviedlo v piatok nemecké ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo podľa agentúry AFP dodalo, že Európska komisia a prostredníctvom nej aj členské štáty EÚ boli informované, že americká farmaceutická spoločnosť Pfizer nebude v priebehu nasledujúcich troch až štyroch týždňov schopná úplne splniť už sľúbený objem dodávok.

KORONAVÍRUS Pfizer dočasne zníži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Nemecký rezort zdravotníctva dodal, že renovačné práce v továrni spoločnosti Pfizer v belgickom meste Puurs povedú k zvýšeniu výrobnej kapacity, a to od polovice februára. Nórsky zdravotný úrad (FHI) informoval, že dočasné zníženie objemu dodávok pocítia všetky európske krajiny.

Ministri zdravotníctva šiestich krajín EÚ sú znepokojení

Ministri zdravotníctva šiestich členských štátov EÚ adresovali v piatok spoločný list Európskej komisii, v ktorom vyjadrili "vážne znepokojenie" v súvislosti s oneskorením dodávok vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 vyvinutej farmaceutickými spoločnosťami BioNTech a Pfizer.

Ministri zdravotníctva z Dánska, Estónska, Fínska, Lotyšska, Litvy a Švédska vo svojom liste uviedli, že táto situácia je "neprijateľná" a "znižuje dôveryhodnosť procesu očkovania". Šéfovia rezortov zdravotníctva uvedených štátov reagovali na správu, že dodávky vakcíny spoločnosti Pfizer do EÚ sa v najbližších týždňoch oneskoria z dôvodu prác v závode americkej farmaceutickej firmy v Belgicku. Cieľom prác je zvýšiť výrobnú kapacitu tohto závodu.

Firma Pfizer, ktorá vyrába
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Nemecké ministerstvo zdravotníctva, ktoré k tomu vydalo vyhlásenie, podľa agentúry AFP dodalo, že Európska komisia a prostredníctvom nej aj členské štáty EÚ boli informované, že spoločnosť Pfizer nebude v priebehu nasledujúcich troch až štyroch týždňov schopná úplne splniť už sľúbený objem dodávok. Nemecký rezort zdravotníctva dodal, že renovačné práce v továrni spoločnosti Pfizer v belgickom meste Puurs povedú k zvýšeniu výrobnej kapacity, a to od polovice februára.

Vedenie Pfizeru garantovalo dodávky pre 1. štvrťrok

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že generálny riaditeľ americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer garantoval dodávku všetkých dávok vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 objednaných Európskou úniou na prvý štvrťrok roku 2021. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ubezpečil ma, že všetky dodávky na prvý štvrťrok budú dodané v prvom štvrťroku," uviedla von der Leyenová po tom, čo farmaceutický gigant pripustil, že bude mať problém s dodávkou vakcín. Spoločnosť Pfizer vo svojom vyhlásení pre agentúru AFP uviedla, že "tvrdo pracuje na dodaní väčšieho objemu dávok (vakcíny), ako sa pôvodne v tomto roku plánovalo, s novým deklarovaným cieľom (dodať) v roku 2021 dve miliardy dávok vakcíny".

KORONAVÍRUS Pfizer dočasne zníži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AFP - Angela Weiss)

Spoločnosť Pfizer vysvetľuje toto oneskorenie dodávok zmenami vo výrobnom procese vo svojom závode v belgickom meste Puurs, čo si vyžaduje nové regulačné povolenia, ktoré umožnia "výrazné zvýšenie vakcín dostupných pre pacientov na konci februára a v marci".

Spoločnosť Pfizer však nekonkretizovala, či sa oneskorenie dodávok vakcíny, vyvinutej v spolupráci s nemeckou skupinou BioNTech a povolenej už mnohých krajinách sveta, týkalo iba Európy alebo aj iných regiónov.

Viac o téme: VakcínaPandémiaKoronavírusPfizerSpojené štátyBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu